Το πρόβλημα της αλληλέγγυας ευθύνης που χρόνια ταλάνιζε την επιχειρηματική και κοινωνική ζωή του τόπου επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. H πρόσφατη περιπέτεια της Folli Follie κατέδειξε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πώς ένας υπερβολικά αυστηρός νόμος στεκόταν εμπόδιο να βρεθούν κατάλληλα πρόσωπα για να διοριστούν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι σε επιχειρήσεις – έστω κι αν τους διορίζει το ίδιο το κράτος!
Τ ο θέμα της νομικής κάλυψης των διοικήσεων για ευθύνες προκατόχων τους έναντι του Δημοσίου έχει υποχρεώσει σωρεία κορυφαίων στελεχών είτε να αρνηθούν τις θέσεις που τους προσφέρονται ή τους ζητείται να αναλάβουν, είτε να καταφύγουν στα δικαστήρια για να βρουν λύσεις στα προβλήματα που εκ των υστέρων ανέκυψαν, αναφέρει το newmoney.
«Ποιος θα δεχόταν να αναλάβει διοίκηση για να διασώσει μια προβληματική επιχείρηση με χρέη στο Δημόσιο εάν την επόμενη κιόλας ημέρα το κράτος τού δεσμεύσει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του επειδή με την ανάληψη της θέσης ανέλαβε και την αλληλέγγυα ευθύνη με την προσωπική του περιουσία για όλα τα χρέη του παρελθόντος που βαρύνουν την εταιρεία;» εξηγούν πολύπειρα στελέχη των δικαστικών τμημάτων είσπραξης εσόδων των μεγάλων εφοριών, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα. Είναι αυτά που επιβάλλουν αμέσως τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε κάθε νέο στέλεχος διοίκησης υπερχρεωμένης επιχείρησης, ενώ στη συνέχεια εκπροσωπούν το Δημόσιο στις δίκες που ξεκινούν οι θιγόμενοι για να απελευθερωθούν από τα δεσμά της εφορίας.
Τι αλλάζει
Ολα αυτά όμως πια αλλάζουν. Νέα διάταξη που τίθεται πλέον σε ισχύ -και μάλιστα αναδρομικά από 12/12/2019- ανατρέπει όσα ίσχυαν για τους ασκούντες διοίκηση των επιχειρήσεων. Οι οφειλές του παρελθόντος παύουν να βαραίνουν τα αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα και αίρονται κατασχέσεις και τα εις βάρος τους ληφθέντα αναγκαστικά μέτρα, εφόσον τα χρέη δεν συνδέονται με δικές τους ενέργειες, αλλά των προκατόχων τους.
Αντί να μπλέξουν με δικαστικές προσφυγές, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην εφορία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αίτηση μπορεί να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστικό τμήμα ή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) ακόμα και για εκκρεμείς υποθέσεις οφειλών, όπως επίσης και για εκκρεμείς υποθέσεις οφειλών ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων μετά από άσκηση ανακοπής.
Εκτός από τα χρέη στην εφορία, οι νέες διοικήσεις απαλλάσσονται από την αλληλέγγυα ευθύνη και για χρέη του παρελθόντος από ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Εφόσον δεν μετείχαν στη διοίκηση όταν δημιουργήθηκαν τα χρέη, αίρονται και τα εις βάρος τους ληφθέντα αναγκαστικά και άλλα µέτρα, εφόσον υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 στις αρµόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ που είναι αρµόδιες για την επιδίωξη της είσπραξης των ληξιπρόθεσµων ασφαλιστικών οφειλών.
Τέτοια προβλήματα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, οδηγούσαν ακόμα και προσωρινές διοικήσεις που οι κρατικές αρχές διόριζαν (σε μεγάλες ΔΕΚΟ ή για έκτακτους λόγους, όπως π.χ. στη Folli Follie) να αρνούνται ή να αποχωρούν επικαλούμενες «προσωπικούς λόγους».
Το νέο καθεστώς όμως δίνει κίνητρο στις διοικήσεις να προχωρούν ελέγχους σε βάθος, διαχωρίζοντας τη δική τους περίοδο ευθύνης από αυτή των προκατόχων τους. Και αυτό γιατί πλέον η αλληλέγγυα ευθύνη περιορίζεται στα φυσικά πρόσωπα που πράγματι άσκησαν διοίκηση. Ετσι, καθιερώνεται ενιαίο νομικό πλαίσιο για τον προσδιορισμό της αλληλέγγυας ευθύνης των διοικούντων νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ενώ αποτρέπεται η διαφορετική αντιμετώπιση όμοιων καταστάσεων.
Παρ’ όλα αυτά, ποσά που έχουν τυχόν ήδη εισπραχθεί (μέσω κατασχέσεων κ.λπ.) από τα πρόσωπα αυτά δεν επιστρέφονται από το Δημόσιο.