Επιδιώκοντας άμεση ουσιαστική βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος που θα φέρει επενδύσεις και θα τονώσει την ανάπτυξη, η κυβέρνηση αποφασίζει να επισπεύσει την υλοποίηση των σχεδιασμών της για δραστική μείωση του φόρου στα κέρδη επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών επρόκειτο να μειωθεί το 2020 από 28% σε 24%. Τώρα αποφασίζεται να γίνει άμεσα η μείωση και ο νέος χαμηλότερος συντελεστής να ισχύει και για τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.
Το θέμα έχει συζητηθεί σε γενικές γραμμές με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, οι οποίοι συναινούν κατ’ αρχήν, αλλά θα ζητήσουν περαιτέρω τεκμηρίωση για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του μέτρου πριν πουν το τελικό «ok».
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι εύκολα ή δύσκολα η συγκατάθεση θα δοθεί. Γι αυτό ο πρωθυπουργός έσπευσε ήδη να προαναγγείλει το θετικό φορολογικό μέτρο για τις επιχειρήσεις:
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του στο Παρίσι και των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Μακρόν, καλώντας τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα παρουσιαστεί μια «συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση», η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε για τα κέρδη του 2019. Στη συνέχεια ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20% το 2021.
Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του φορολογικού συνεπάγεται για το Δημόσιο απώλεια εσόδων της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ ετησίως, σε στατικούς υπολογισμούς. Όμως η πραγματική απώλεια θα είναι τελικά πολύ μικρότερη, καθώς οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογητέα εισοδήματα-κέρδη.
Παράλληλα με τον φόρο επί των κερδών θα μειωθεί και ο συντελεστής φορολόγησης μερισμάτων, προς όφελος των μετόχων των επιχειρήσεων. Είναι μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε μετοχές και σε μερίδια επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στη τόνωση των επενδύσεων και στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.