Επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ ζητούν οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας

Αναλογιστική Μελέτη για τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε.) με σκοπό την αποτίμηση του κόστους που απαιτούνταν να διατηρηθεί το Ταμείο ανεξάρτητο από 1-1-2017 και να μην ενταχθεί στον ΕΦΚΑ όπως έγινε «και με τον τρόπο που εντάχθηκε» το Μάιο του 2016 παρουσίασε ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας σε εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Από την μελέτη προέκυψε ότι σε παρούσες αξίες απαιτείται ένα επιπρόσθετο ποσό ύψους 1,093 δισ. ώστε το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζουπαλλήλων (ΕΤΑΤ) να ανταποκριθεί στις αναληφθείσες υποχρεώσεις του, για την καταβολή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων στο ΤΕΑΠΕΤΕ.

Το προσωπικό της Εμπορικής Τράπεζας είχε κάλυψη κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ και επικουρικής από το ΤΕΑΤΕΠΕ, σκοπός του οποίου ήταν η παροχή στους ασφαλισμένους σε αυτό εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας μηνιαίας σύνταξης λόγω γήρατος κλπ (πέραν των χορηγούμενων παροχών από το ΙΚΑ).

Η εκπόνηση του αναλογιστικού έργου εστιάστηκε στις αποτιμήσεις των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ακόλουθων κατηγοριών, που κατά την 18-04-2006 ήταν ενεργοί ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΤΕΠΕ:

α) Όσων βρίσκονται ήδη στο προβλεπόμενο από το Ν.3371/2005 σύστημαπροσυνταξιοδότησης του ΕΤΑΤ, καθώς και αυτών που βρίσκονται σε αναστολή σύνταξης.

β) Όσων μετά από το σύστημα προσυνταξιοδότησης του ΕΤΑΤσυνταξιοδοτήθηκαν από τον κύριο φορέα ασφάλισης(ΙΚΑ,ΕΤΕΑΜ) λαμβάνοντας από το ΕΤΑΤ μόνο τη διαφορά επικουρικής σύνταξης.

Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας Χρήστος Τσιλώνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα με ευθύνη της πολιτείας όπως είχε υποχρέωση υλοποιώντας το νόμο.

Ο κ.Τσιλώνης τόνισε ότι η ένταξη του Ταμείου στον ΕΦΚΑ έγινε με σκοπό να μετατραπεί η ιδιωτική χρηματοδότηση που είχε αυτό το Ταμείο από την Τράπεζα που είχε την ευθύνη του Ταμείου και να μετατραπεί σε δημόσια.

«Με αυτό τον τρόπο 10.000 άνθρωποι της Εμπορικής και 5.000 της Πίστεως υπέστησαν οριζόντια περικοπή τέτοιου ύψους που δεν υπέστη καμία κατηγορία ασφαλισμένων στη χώρα.Καμία κατηγορία στους 2.650.000 συνταξιούχους δεν υπέστη τις περικοπές αυτές καθώς μιλάμε για περικοπές που η μέση τιμής τους είναι 50%-60%, όταν οι μέσες περικοπές που έχουν υποστεί όλοι οι συνταξιούχοι είναι μέχρι 35%. Σε εμάς υπάρχουν περιπτώσεις μέχρι και 70%, δηλαδή μπορεί κάποιος να βρέθηκε από 1300 ευρώ που έπαιρνε στα 600 ευρώ.

Αυτή η μελέτη θα αξιοποιηθεί με όλους τους τρόπους για να καλυφθεί η ζημιά που υπέστησαν οι 15.000 άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά στον Καιάδα».

Στην παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης, που έγινε από την εταιρεία Prudential Actuarial Solutions Ltd, με επιμελητή του έργου τον κ. Βασίλη Μαργιόπαραβρέθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας κ.Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος στην εισήγηση του ανέφερε πως σκοπεύει να δει τη σχετική μελέτη, να δει τι περιθώρια με βάση τη μελέτη υπάρχουν για να βελτιωθούν οι καινούργιες παροχές με βάση το νόμο 4387/2016, ο οποίος όπως παραδέχθηκε προβλέπει πράγματι αυξημένες συνταξιοδοτικές παροχές σε περίπτωση που υπάρχουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο τομεάρχης στο υπουργείο Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης,τόνισε ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος όπως σε όλες τις κατηγορίες και στάθηκε στην «ουσία» της ασφάλισης που είναι -όπως ανέφερε- η αναλογικότητα και η ανταποδοτικότητα.

Μιλώντας στην εκδήλωση, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων εξέφρασαν την αντίθεση τους στο νόμο Κατρούγκαλου(4387/2016) . Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης.