Επιβεβαιώνει το Reuters τα νέα μέτρα των 3,6 δισ. – Αγωνία για την αξιολόγηση

Ως πιθανό «δόλωμα» για το ΔΝΤ χαρακτηρίζει το Reuters τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που απαιτούνται από την Αθήνα -1,8 δισ. έως το 2018 και 1,8 δισ. για τη συνέχεια, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα μέτρα θα επικεντρωθούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και σε περικοπές συντάξεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στόχος των επιπλέον μεταρρυθμίσεων είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά και θα το διατηρήσει για τα χρόνια που έρθουν. Το πόσα χρόνια δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, αναφέρει ακόμη το Reuters.

Μία τέτοια προσέγγιση, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι πιθανό να βοηθήσει να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο αμφέβαλλε το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει και να διατηρήσει τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα με τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα.

Ομως, σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι επιφυλακτικοί για το αν η αποστολή στην Αθήνα θα μπορέσει να κλείσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να καταλήξει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εγκαίρως προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να εγκρίνουν τη σχετική αναφορά στις 20 Φεβρουαρίου.

Αυτό προκύπτει γιατί η Ελλάδα ακόμη πρέπει να ολοκληρώσει τα 3/4 των προαπαιτούμενων προκειμένου να έχει πρόσβαση στην επόμενη δόση των 6,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, υπενθυμίζει το Reuters, γιατί στην Ολλανδία θα γίνουν εκλογές τον Μάρτιο και αν καθυστερήσει η συμφωνία με την Ελλάδα, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες για την εξασφάλιση της απαραίτητης έγκρισης, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας του ολλανδικού κοινοβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου.

Όπως έγραψε εχθές ο Lykavitos.gr, με ενιαία στάση εμφανίστηκαν απέναντι στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του, Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά τα προς νομοθέτηση μέτρα για μετά το 2018, τα οποία αφορούν στην υποχρέωση της χώρας να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά και, σε περίπτωση υπεραπόδοσης, να υπάρχει το «παράθυρο» δημοσιονομικής επέκτασης -δηλαδή παροχών, φορολαφρύνσεων ή/και επιδομάτων.

Η πρόταση των δανειστών προς την Αθήνα έχει ουσιαστικά χαρακτήρα «take it or leave it», καθώς, δίχως παραχωρήσεις ή «εκπτώσεις» στις απαιτήσεις τους, ζητούν από την ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τα μέτρα ουσιαστικά με ένα… τηλεφώνημα στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου εν συνεχεία να οριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

Δίχως να είναι γνωστή η μορφή με την οποία καλείται να λάβει τα μέτρα -εάν δηλαδή η Αθήνα θα κληθεί να λάβει μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ τώρα και άλλο 1% του ΑΕΠ μετά το 2018- το βέβαιο είναι ότι τα μέτυρα ανέρχονται στο ύχος του 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν «χάθηκε» η προθεσμία, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί και έπειτα από αυτό το χρονικό ορόσημο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).

Από ελληνικής πλευράς, όπως προαναφέρθηκε, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Γρίφος από το πρωθυπουργικό γραφείο

Με μια δήλωση-γρίφο σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τα αποτελέσματα του σημερινού μίνι Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη μεριά της Αθήνας και τη συμμετοχή Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Κερέ, Ρέγκλινγκ και Βελκουλέσκου.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση.

Έγινε πρόοδος, προσθέτουν οι πηγές, ωστόσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, ενώ επισημαίνουν ότι αυτό δυσκολεύει τις προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Τα σχόλια αυτά προκαλούν αρκετά ερωτηματικά, αφού αφενός μεν γίνεται αναφορά για πρόοδο, αφετέρου δε επισημαίνεται ότι παραμένουν «παράλογες απαιτήσεις» χωρίς χωρίς να διευκρινίζεται εάν ως τέτοιες εννοούνται τα νέα μέτρα ύψους 3.6 δισ. σε δύο δόσεις ή εάν προέκυψαν νέες αξιώσεις.