Καθώς οι τιμές αργού βυθίζονται ξανά – σβήνοντας τελείως την αύξηση που προκλήθηκε από τις πρόσφατες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία – οι υπουργοί των χωρών ΟΠΕΚ+ αναγνώρισαν τους αυξανόμενους κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου αλλά δεν έδειξαν καμία αλλαγή στη στρατηγική που έχουν αποφασίσει.
«Φυσικά, η ζήτηση επηρεάζεται από το καθεστώς της παγκόσμιας οικονομίας και η οικονομία επιβραδύνεται», ανέφερε στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak. «Δεν υπάρχουν γεγονότα που να δείχνουν εξέλιξη μιας κρίσης και να απαιτούν συνάντηση έκτακτης ανάγκης», αναφέρει το newmoney.
Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά από τότε που τα πλήγματα των πυραύλων στη βασική μονάδα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν άνοδο- ρεκόρ των τιμών, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε και πάλι κάτω από τα $60 στο Λονδίνο. Το σαουδαραβικό βασίλειο έχει σταθεροποιήσει τώρα την παραγωγή στα προ της επίθεσης επίπεδα και οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους για άλλη μια φορά στο πρόβλημα της οικονομικής επιβράδυνσης.
Ακριβώς αυτές τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί μια αύξηση- έκπληξη των αποθεμάτων αργού της Αμερικής, από τα σημάδια στασιμότητας στην οικονομία της ευρωζώνης και την επιβράδυνση της αύξησης στο μισθοδοτικό κόστος στις ΗΠΑ.
«Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για τις δυνάμεις που οδηγούν στην ύφεση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Abdulaziz Bin Salman, ο οποίος εμφανίστηκε μαζί με τον Novak στο συνέδριο της Ρωσικής Ενεργειακής Εβδομάδας στη Μόσχα. «Είναι ζοφερή η εικόνα που έχει σχηματιστεί.»
Ωστόσο, ο υπουργός πρόσθεσε ότι πολλές εκτιμήσεις σχετικά με τη διεθνή οικονομία αποδείχθηκαν πολύ απαισιόδοξες.
«Υπάρχουν ζητήματα που είναι πραγματικά, και ζητήματα που προκύπτουν ως αντίληψη. Οι αρνητικές προσδοκίες ορίζουν τις εξελίξεις», δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz. «Από την πλευρά της ζήτησης, ναι, ήταν χαμηλότερα, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η προσφορά μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερη» από τις τρέχουσες προβλέψεις.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι σύμμαχοί του, συλλογικά γνωστοί ως OPEC+, πρόκειται να συναντηθούν και πάλι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η τρέχουσα συμφωνία τους για περικοπές παραγωγής της τάξεως του 1,2 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως λήγει στα τέλη Μαρτίου και η ομάδα ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις, προκειμένου να επεκτείνει ή να εμβαθύνει τα όπλα αυτά αν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος συμβουλεύει τις ανεπτυγμένες οικονομίες για την ενεργειακή πολιτική, εκτιμά σήμερα ότι η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και 1,3 εκατομμύρια το 2020, πολύ χαμηλότερη από την προβλεπόμενη αύξηση της προσφοράς. Οι εκτιμήσεις του Οργανισμού για την κατανάλωση μπορούν να αναθεωρηθούν και να κινηθούν σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο εκτελεστικός διευθυντής Fatih Birol.