Το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ στη Βόρεια Αμερική ανακαλύφθηκε από τις Dominion Diamond Mines και Rio Tinto Group σε ένα ορυχείο στο παγωμένο βόρειο τμήμα του Καναδά.
Ο κίτρινος πολύτιμος λίθος 552 καρατίων βρέθηκε στο ορυχείο Diavik και είναι σχεδόν τριπλάσιος του μεγέθους του επόμενου μεγαλύτερου λίθου που βρέθηκε ποτέ στον Καναδά. Ενώ το Diavik και το γειτονικό ορυχείο Ekati παράγουν μερικά ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας διαμάντια, δεν είναι γνωστά για το είδος των τεράστιων πολύτιμων λίθων που συνήθως εντοπιζονται στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής, αναφέρει το in.gr.
Ο CEO της Dominion, Shane Durgin, δήλωσε ότι το διαμάντι είναι κατάλληλο για κοσμήματα, αλλά έδωσε λίγες πληροφορίες που βοηθούν στον προσδιορισμό της αξίας του. «Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε φανταχτερό κίτρινο, αλλά πέρα από αυτό, λόγω της τραχιάς φύσης και των εκδορών που προκλήθηκαν μέσω της μονάδας επεξεργασίας, αυτό είναι όλο που μπορούμε να πούμε για αυτό», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε μια εκτίμηση. Όλα εξαρτώνται από την κοπή του και την πέτρα που θα προκύψει» ανέφερε. Ο Durgin το χαρακτήρισε «όμορφο διαμάντι ποιότητας» προσθέτοντας ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι σαν «θαύμα» καθώς η πέτρα επέζησε της διαδικασίας εξόρυξης. «Είναι πολύ ασυνήθιστο να βρεθεί ένα διαμάντι αυτού του μεγέθους σε αυτό το μέρος του κόσμου. Έτσι μιλάμε για μια μοναδική ανακάλυψη».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, η ανακάλυψη αυτή είναι ο έβδομη-μεγαλύτερη του 21ου αιώνα, και θα συμπεριληφθεί μεταξύ των 30 μεγαλύτερων πολύτιμων λίθων που αποκαλύφθηκαν ποτέ. Το μεγαλύτερο διαμάντι ήταν το 3.106-καρατίων Cullinan, που βρέθηκε κοντά στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής το 1905. Κόπηκε σε πολλές πολύτιμες πέτρες, οι δύο μεγαλύτερες από τις οποίες – το Μεγάλο Αστέρι της Αφρικής και το Μικρότερο Αστέρι της Αφρικής – ανήκουν στα Κοσμήματα του Στέμματος της Βρετανίας.
Να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει πλήθος μεγάλων ευρημάτων τα τελευταία χρόνια, καθώς η τεχνολογία βοηθά τους ανθρακωρύχους πρώτα να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν τους λίθους έτσι ώστε να μη σπάνε κατά τη διαδικασία της εξόρυξης.