Το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα, με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία, προκειμένου να μην υπάρξει «στραβοπάτημα» στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι πιο έκδηλο από ποτέ όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία.
Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένες να ρίξουν ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ να «περάσει» το δημοψήφισμα, κι αυτό γιατί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας θεωρείται κρίσιμη για την σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, αναφέρει το in.gr.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επίσημες επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων στα Σκόπια, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα μεταβεί στα Σκόπια η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς. Το «παρών» στη γείτονα δίνει και ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη.
Οι κινήσεις αυτές είναι τόσο συμβολικές όσο και ουσιαστικές, καθώς οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει στην επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού τους για την περιοχή, ο οποίος περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου.
Την ίδια ώρα, ενδεικτική της στάσης που ακολουθεί η Δύση είναι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις που γίνονται, σύμφωνα με τις οποίες είναι η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα επίλυσης του ονοματολογικού οριστικά και αμετάκλητα.
Σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική εφημερίδα BIRN της ΠΓΔΜ, ο αμερικανός διπλωμάτης, Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε πως ελπίζει η συμφωνία να περάσει και στις δύο χώρες με προειδοποίηση πως αν δεν περάσει, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να έρθουν ξανά τόσο κοντά οι δύο χώρες.
Παράλληλα, απαντώντας σε αυτούς που στην ΠΓΔΜ υποστηρίζουν να μην εγκριθεί η συμφωνία και να τηρηθεί στάση αναμονής, ώστε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία στο μέλλον, επισημαίνει πως «η ιδέα της μακροπρόθεσμης αναμονής είναι πολύ επικίνδυνη. Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται η ΕΕ, αν θα θέλουν ένα άλλο μέλος, εάν θα θέλουν τη χώρα σας, δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται το ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στην κυβέρνησή της, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα επηρεάσει μια νέα διαπραγμάτευση».
Κινητικότητα και στην Αθήνα
Έντονες, πάντως, είναι οι διεργασίες που υπάρχουν και στην Αθήνα, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Γρίφος παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ, καθώς και η συνοχή της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του δίνουν την μάχη της ΔΕΘ αυτή την περίοδο, ωστόσο γνωρίζουν ότι η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων μπορεί να δοκιμάσει ξανά τις αντοχές της κυβέρνησης και να φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με ένα μεγάλο κύμα οργής με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και οι Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία καλούν σε συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας, στις 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ.
Για το λόγο αυτό, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας φαίνεται πως ήδη εργάζεται σε σχέδια για τις συγκεντρώσεις με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.
Στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία. Δεν θα την κυρώσουμε ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή εάν συμφωνία δεν έχει κυρωθεί σε αυτή τη Βουλή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα χαρτιά που έχει στη διάθεσή του για να αλλάξει πτυχές της συμφωνίας που είναι προβληματικές.
«Μετωπική» για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks
«Λάδι στη φωτιά» στο ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης – Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έριξαν τα έγγραφα των WikiLeaks, σύμφωνα με τα οποία η ηγεσία της ΠΓΔΜ εμφανιζόταν το 2008 έτοιμη να δεχθεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», διατηρώντας την ονομασία «Μακεδόνες» που ομιλούν «μακεδονική γλώσσα».
Με ανακοίνωσή της, η Πειραιώς τόνισε ότι τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια που ήλθαν στο φως μέσω του WikiLeaks επιβεβαιώνουν «με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνουμε όλους αυτούς τους μήνες. Οτι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι «επιβραβεύει» τον Γκρούεφσκι, τη στιγμή που, όπως είπε, η ΝΔ είχε δεχθεί το όνομα «Μακεδονία» χωρίς προσδιορισμό, για εσωτερική χρήση.