Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού έμειναν στα… λόγια με αποτέλεσμα αρκετοί να βρίσκονται με το «μαχαίρι στο λαιμό».
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι, ο ακατάσχετος λογαριασμός θα έδινε βαθιά ανάσα αλλά και την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να λειτουργήσουν χωρίς τον φόβο της κατάσχεσης.
Παρά τη θέσπισή του από τον Δεκέμβριο του 2016 δεν έχει ενεργοποιηθεί o ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός, ο οποίος θα προστατεύσει τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνει σε ερώτησή του που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα με το parapolitika.
Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, δυο στις τρεις επιχειρήσεις έχουν ήδη εφοδιαστεί με τερματικό μηχάνημα, ενώ όσον αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, τέσσερις στις πέντε διαθέτουν πλέον ηλεκτρονικό μέσω πληρωμής.
Αντ’ αυτού μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξει στο Taxis ειδική εφαρμογή, στην οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να δηλώσουν έναν επαγγελματικό λογαριασμό. Σε αυτόν τον λογαριασμό θα πρέπει να καταλήγουν όλα τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Να σημειωθεί ότι η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει την παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός τρεχούμενου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμές: μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών).
Ο λογαριασμός να συνδεθεί με τις εισπράξεις της επιχείρησης από τη χρήση πλαστικού χρήματος – μετά την εγκατάσταση 450.000 τερματικών POS – και με τις συναλλαγές e-banking. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει η ΕΣΕΕΜ ωφελούνται όλες οι πλευρές γιατί από τη μία πλευρά ελέγχεται η πηγή, η διαδρομή και ο προορισμός του ηλεκτρονικού χρήματος μιας επιχείρησης και από την άλλη πλευρά μειώνεται η φοροδιαφυγή.