Νέες ελαφρύνσεις –μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ- για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό προκειμένου, φέρνει το σχέδιο νόμου που αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση την Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών.
Όσοι έχουν εισοδήματα έως 8.500 ευρώ, θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης κατά 20%.
Αλλά για όσους έχουν πάνω από 26.000, η ωφέλεια περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, στις μεσαίες και ιδιαίτερα στις μικρές η ωφέλεια θα φτάνει έως το 41%.
Οι τελευταίες παρεμβάσεις συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με στόχο:
– τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους
– την αύξηση του αφορολογήτου των νοικοκυριών
– την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (σαν “αντίμετρο” χάριν των ελαφρύνσεων)
– την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.
– την τόνωση της κτηματαγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας.
Με τις νέες διατάξεις:
– προβλέπεται «1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί», αλλά όχι μόνον για τα πρώτα 4 παιδιά, αλλά για όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι και το 3ο παιδί, από το 2020 το αφορολόγητο μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (με 4 παιδιά) ή τα 15.000 (με 7 παιδιά) ή τα 18.000 ευρώ (για 10 παιδιά) κοκ.
– επιβάλλεται “πέναλτι φόρου” 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% όσων βγάζει. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, ενώ θα προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%).
– προσφέρεται 10ετής διορία μεταφοράς και συμψηφισμού ζημιών από το 2014 και μετά, αντί 5ετούς έληγε έτος, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να κρατηθούν στην κερδοφορία όσοι «λύγισαν» από τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο.
– παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις (αρχικά τουλάχιστον) για ανανέωση του στόχου των οχημάτων και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
– καθιερώνονται εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρίες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κλπ).
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ορίζει:
– προβλέψεις για εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. Το ποσοστό χρήσεως της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι 1% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σήμερα 7%. Γενικότερα πάντως, το πλήρες πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2020.
– νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 – 20.000 ευρώ παραμένει ίδια (παραμένει 22%) και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελστές μειώνονται κατά 1 μονάδα.
– σαν εισόδημα όπου θα επιβάλλεται κάλυψη 30% με πλαστικό χρήμα, δεν θα λογίζονται πλέον μόνον μισθοί και συντάξεις. Θα συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα της χρονιάς, όπως δηλαδή και τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης όμως και το πραγματικό εισόδημα από ενοίκια.
– ειδικά κίνητρα για να πληρώνουν με κάρτες οι πολίτες.
– μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)
– μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020
– αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006
– αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα
– κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Η μείωση θα γίνεται από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες για υπηρεσίες.Αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση αλλά δεν αφορά τα υλικά παρά μόνον τις υπηρεσίες.
– νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ύψος της δόσης, ο αριθμός των δόσεων κλπ). Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.
– κίνητρα στις επιχειρήσεις για να χορηγούν καρτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια προς τους υπαλλήλους τους
Τέλος, επιβεβαιώνονται και όσα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα το business stories, για το ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο». Τα κριτήρια ουσιαστικά θα είναι δύο: πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, αλλά το ύψος του ποσού που θα επενδύσει στην χώρα μας.
Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ενταχθεί πάντως η χορήγηση επιδόματος 2000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από 1.1.2020. Το μέτρο σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια,που θα καλύπτουν ουσιαστικά το 90% των εισοδημάτων.