Σημαντική «ανάσα» θα πάρουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ από τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος 2,2 ευρώ έως 207 ευρώ.
Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση που προκύπτει κυμαίνεται από 4,4 έως 415 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της Eισφοράς Aλληλεγγύης η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι πολλά και όλα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο, όταν η Κυβέρνηση θα έχει τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι να περιορισθεί η εισφορά κατά 20% το δεύτερο εξάμηνο του 2020, κάτι το οποίο θα κοστίσει λιγότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.
Οι μισθωτοί θα διαπιστώσουν τα οφέλη από τον Ιούλιο στις αποδοχές που θα λάβουν, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021 κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στην περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος είναι μεγαλύτερος η Κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει στη μείωση κατά 30% της Eισφοράς κάτι που σημαίνει ότι τα ετήσια οφέλη για τους φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 12.000 θα είναι της τάξεως των 6,6 ευρώ και θα φθάνουν τα 623 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα ύψους 50.000 ευρώ.
Για το 2021 και εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η Εισφορά Αλληλεγγύης θα καταργηθεί.
Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα , πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι
μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω Οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.
Ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με προοδευτική κλίμακα, στην οποία ισχύουν συντελεστές από 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ και φθάνουν το 105 για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και άνω.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ:
1. Του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές.
2. Του τεκμαρτού εισοδήματος του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ( τις “αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης “των άρθρων 30-34 Του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).