Το παγκόσμιο χρέος έχει ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ των 152 τρισ. δολαρίων και συνεχίζει να κινείται ανοδικά, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του έκθεση Fiscal Monitor.
To Tαμείο υπολογίζει ότι το χρέος έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από την παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, σκαρφαλώνοντας από το 200% του ΑΕΠ το 2002 στο 225% την περασμένη χρονιά.
Το μέγεθος του χρέους καταδεικνύει την δυσκολία να τονωθεί η αδύναμη παγκόσμια οικονομία σε μια εποχή που ο δανεισμός, ειδικά από εταιρείες, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Αν και τα δύο τρίτα του χρέους βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, άλμα έχει πραγματοποιήσει και ο δανεισμός των κυβερνήσεων μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι συγκεντρωμένο στις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, μολονότι και η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά το δανεισμό τα τελευταία χρόνια.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως οι εταιρείες θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάπτυξης αν συρρίκνωναν τους ισολογισμούς τους μέσω της μείωσης του μεγέθους τους.
«Το υπερβολικό ιδιωτικό χρέος αποτελεί ένα σημαντικό αντίθετο άνεμο για την παγκόσμια ανάκαμψη και ρίσκο στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα» σημειώνει στην έκθεση ο Vitor Gaspar, υπεύθυνος του Ταμείου για δημοσιονομικά θέματα. «To Fiscal Monitor δείχνει πως οι απότομες αυξήσεις στο ιδιωτικό χρέος συχνά καταλήγουν σε χρηματοοικονομικές κρίσης. Οι χρηματοπιστωτικές υφέσεις είναι μακρύτερες και βαθύτερες από τις φυσιολογικές υφέσεις» τονίζει.
Τροχοπέδη για την ανάπτυξη
Το ΔΝΤ επισημαίνει πως η απομόχλευση έχει προχωρήσει με αργό ρυθμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού.
Τονίζει ωστόσο, πως η απομόχλευση μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, καθώς τα υψηλά επίπεδα χρέους μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη για μια σειρά από λόγους.