Το ύψος του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν οι φορολογούμενοι είναι το κλειδί που θα ανοίγει την πόρτα των 24 ή 48 δόσεων σε όσους χρωστούν στην Εφορία και δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη τους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών θα προβλέπει διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.
Οι 12 μηνιαίες δόσεις που παρέχει σήμερα η πάγια ρύθμιση για τις τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά.) θα μπορούν να γίνουν 24 εφόσον ο φορολογούμενος πληροί το κριτήριο του εισοδήματος, ενώ οι 24 δόσεις που προβλέπονται σήμερα για τις έκτακτες οφειλές όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς θα είναι δυνατόν να αυξηθούν σε 48 μηνιαίες δόσεις.
Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνει η ρύθμιση για τους οφειλέτες που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 (για τακτικές) ή 24 μηνιαίες δόσεις (για έκτακτες).
Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία, η οποία φαίνεται πως έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους ταυτόχρονα με τη σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες.
Παράταση 120 δόσεων
Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πάγιας ρύθμισης που θα δώσει ανάσα στους φορολογούμενους που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους φόρους θα κινούνται στη λογική της ρύθμισης των 120 δόσεων η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει ταχύτητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 30.000 αιτήσεις με τον αριθμό των οφειλετών που εντάσσονται να υπερβαίνει τις 400.000 και τα χρέη που ρυθμίζονται σε έως 120 δόσεις να υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.
Η ηλεκτρονική αυλαία της ρύθμισης πέφτει κανονικά τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου αλλά μετά τη βροχή αιτημάτων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι οριστικές αποφάσεις για τη χρονική διάρκεια της παράτασης αναμένεται να ληφθούν στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι θα είναι μικρής διάρκειας, ολίγων ημερών.
Την επόμενη εβδομάδα, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στην έκτακτη ρύθμιση θα δουν το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής τους να μειώνεται στο 3% από 5% περιορίζοντας τη συνολική επιβάρυνση ενώ με τη γνωστοποίηση της Βεβαίωσης Αποδέσμευσης στην τράπεζα θα παγώσουν μελλοντικές κατασχέσεις και θα ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Σημειώνεται ότι ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν μέχρι την ημερομηνία γνωστοποίησης της Βεβαίωσης στην τράπεζα αποδίδονται στο Δημόσιο.
Η νέα ρύθμιση
Οσον αφορά στο νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Διπλάσιο αριθμό δόσεων. Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ. ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές όπως φόρος κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.
– Ελάχιστη μηνιαία δόση στα 15 ευρώ για τους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
– Εισοδηματικά κριτήρια: Για τους φορολογούμενους που θέλουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στην Εφορία σε έως 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις θα εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4%-10%. Για παράδειγμα οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ θα πληρώνουν το μήνα περίπου 50 – 100 ευρώ.
– Επιτόκιο: Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.
– Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών: Παράλληλα με τη νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να «τρέξουν» το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2019. Οταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχό τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.