Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, έδωσαν οι αναλυτές του οίκου Fitch και ο μόνιμος εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας Κρις Άλλεν, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Fitch στην Αθήνα.
Το συνέδριο «Greece Credit Outlook 2020» πραγματοποιήθηκε με φόντο την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης την περασμένη Παρασκευή, «αναβάθμιση την οποία η Ελλάδα άξιζε με το παραπάνω», όπως επεσήμανε ο κ. Άλλεν ξεκινώντας την ομιλία του. Πλέον η χώρα μας τοποθετείται στην κατηγορία ΒΒ και απέχει δύο σκαλοπάτια από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. «Η Ελλάδα είναι πραγματικά προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και είναι πολύ σημαντικό που οι οίκοι αξιολόγησης το αντιλαμβάνονται αυτό. Μετά από 8 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και η κυβέρνηση το έχει καταλάβει», πρόσθεσε το στέλεχος της Κομισιόν, αναφέρει το protothema.
Ο κ. Άλλεν επικρότησε το γεγονός ότι «η νέα κυβέρνηση απέδειξε πως είχε κάνει πολλή προετοιμασία στη διαμόρφωση της ατζέντας πολιτικών αλλά και στο πώς θα οργανωθεί, προκειμένου να υλοποιήσει τις πολιτικές αυτές. Τα στοιχεία αυτά ενίσχυσαν την αξιοπιστία της. Πολύ σημαντική εξέλιξη ήταν επίσης το σχέδιο ‘Ηρακλής’ για τη μείωση των κόκκινων δανείων». Επιπλέον χαρακτήρισε σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη φορολογική πολιτική, ιδίως για τη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, καθώς και την εν εξελίξει αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών με την ένταξη 2.940 περιοχών στο σύστημα.
Βεβαίως, παρά τις θετικές εξελίξεις, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα. Ως κυριότερες προκλήσεις ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε:
1. Το μεγάλο επενδυτικό κενό, που φθάνει τα 10-15 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί το κενό αυτό με εγχώρια χρηματοδότηση», συνεπώς η χώρα πρέπει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI).
2. Το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και φρενάρει την αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης.
3. Την υψηλή ανεργία και ιδίως τη μακροχρόνια ανεργία.