«Πολλά από τα επενδυτικά σχέδια των Κινέζων είναι παλιά, απλά η κυβέρνηση Τσίπρα τα είχε βάλει στον… πάγο.
Αντιθέτως, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει δημόσια ότι είναι ανοικτή σε κινεζικές επενδύσεις», σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ με αφορμή την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη χώρα.
Για την ελβετική Ραδιοφωνία και τηλεόραση SFR: «Η Αθήνα υποδέχεται τον πλούσιο θείο από την Κίνα», ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η Κίνα εδραιώνει τη θέση της στην Ε.Ε, κάτι που δεν έχει μόνο οικονομικό ενδιαφέρον.
Εκτός από τον κρόκο και την ελληνική φέτα, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για την ΔΕΗ, επισημαίνει γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ARD»: «Η Κίνα εδραιώνει την θέση της στην Ε.Ε.»
«Η Κίνα εδραιώνει την θέση της στην Ε.Ε.», γράφει το γερμανικό δίκτυο ARD σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην χώρα μας.
«Με ενδιαφέρον για τον κρόκο και τη φέτα αλλά και την ΔΕΗ , η Κίνα ενισχύει τη σχέση της με την Ελλάδα. Μια σταθερή βάση στην ΕΕ – που δεν έχει μόνο οικονομικό ενδιαφέρον για το Πεκίνο», αναφέρει.
«Η Αθήνα και το Πεκίνο έχουν υπογράψει συνολικά 16 συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της δικαιοσύνης και του πολιτισμού. Κατά την χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχαν πολλά να συζητήσουν:
Οι Έλληνες δεν ελπίζουν μόνο να προωθήσουν τα γεωργικά τους προϊόντα στην τεράστια κινεζική αγορά, αλλά ίσως ακόμη και να πουλήσουν στους Κινέζους την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ΔΕΗ», επισημαίνει το ενημερωτικό μαγκαζίνο «Tagesschau» του δικτύου ARD.
«Εκτός από τις εισαγωγές τροφίμων – όπως φέτα και κρόκο – το Πεκίνο ενδιαφέρεται να έχει μια σταθερή βάση για τις οικονομικές του δραστηριότητες στην Ε.Ε. Στο μέλλον, και οι δύο χώρες επιθυμούν να εργαστούν ακόμη πιο στενά, τόνισαν οι δύο ηγέτες, Σι Τζινπίνγκ, μετά τη συνάντησή τους».
«Είναι μια νέα εποχή στη σχέση μας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Κίνα είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και προσφέρει «νέες ευκαιρίες», πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος», εξηγεί το άρθρο.
«Ο Πειραιάς ως κόμβος για τις εισαγωγές της Κίνας»
Για τo γερμανικό δίκτυο «ARD», πυρήνας της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα είναι το λιμάνι του Πειραιά. Ο κινεζικός γίγαντας Cosco έχει επενδύσει ήδη 800 εκατομμύρια ευρώ κι έκανε το λιμάνι διανομέα των κινεζικών εξαγωγών προς την ΕΕ – στο πλαίσιο του κινεζικού έργου που θα συνδέσει την Κίνα με τη δυτική Ευρασία.
«Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ στον Πειραιά, να συνεχίσουν να επεκτείνουν το λιμάνι και όλο και περισσότερο να εισέλθουν στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις κρουαζιέρες», γράφει και προσθέτει.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του: υπενθύμισε ότι η Κίνα ήταν μία από τις λίγες χώρες που είχαν επενδύσει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σοβαρής οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Η Αθήνα ελπίζει τώρα ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αγοράσει ακόμη και την χρεοκοπημένη ΔΕΗ καθώς επίσης να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της πράσινης ενέργειας», όπως υποστηρίζει το άρθρο.
«Οι πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα υποθέτουν ότι η στρατηγική της Κίνας στην Ελλάδα όχι μόνο επιδιώκει οικονομική επιτυχία αλλά θέλει επίσης να κερδίσει τη νότια ευρωπαϊκή χώρα ως υπερασπιστή των συμφερόντων της εντός της Ε.Ε.
Γερμανική υπηρεσία «Deutsche Welle»: «Η Κίνα υπόσχεται στην Ελλάδα νέες ευκαιρίες»
«Η Κίνα υπόσχεται στην Ελλάδα νέες ευκαιρίες», γράφει η γερμανική υπηρεσία «Deutsche Welle».
«Γιατί ο Κινέζος πρόεδρος επισκέπτεται μία χώρα με οικονομική ισχύ μικρότερη από αυτή του γερμανικού κρατιδίου της Έσης; Επειδή η μικρή αυτή χώρα υπόσχεται πολλά», σχολιάζει η Deutsche Welle και προσθέτει:
«Όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ μιλούν για κρόκο και φέτα, δεν πρόκειται για μια μικρή συζήτηση στη διάρκεια ενός γεύματος.
«Οι Νοτιοανατολικοευρωπαίοι συνεργάζονται με τους φιλοξενούμενους από την Ασία τρέφοντας μεγάλες ελπίδες – για πολλά χρήματα…
Η ανοδική κινεζική αγορά δελεάζει την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και την κρατική μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας « ΔΕΗ»- μια άλλη προσδοκία- που θα μπορούσε να βρει έναν νέο ιδιοκτήτη.
«Το Πεκίνο έχει πολλά περισσότερα στο μυαλό του από τα τρόφιμα στην Ευρώπη: Πρόκειται για μια σταθερή βάση για τις δικές του οικονομικές δραστηριότητες στην ΕΕ.»
«Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας θα γίνει πιο στενή» , δήλωσαν ο Σι Τζινπινγκ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή τους.
«Είναι μια νέα εποχή στη σχέση μας», πρόσθεσε ο Έλληνας «οικοδεσπότης». Η Κίνα είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και προσφέρει σε όλες τις χώρες νέες ευκαιρίες», τόνισε ο Σι Τζινπινγκ.
«Στην καρδιά της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα είναι το λιμάνι του Πειραιά, ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Ο κινεζικός γίγαντας COSCO έχει επενδύσει ήδη 800 εκατομμύρια ευρώ κι έκανε το λιμάνι διανομέα των κινεζικών εξαγωγών προς την ΕΕ – στο πλαίσιο του κινεζικού έργο που θα συνδέσει την Κίνα με τη δυτική Ευρασία».
«Η Κίνα, εκτός από προϊόντα όπως ο κρόκος και η φέτα, θέλει να αποκτήσει μια σταθερή βάση στην ΕΕ για τις οικονομικές της δραστηριότητες».
«Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα εκτιμούν ότι, η Κίνα δεν επιδιώκει μόνο οικονομικά οφέλη αλλά φλερτάρει τη νότια χώρα της Ευρώπης για έναν ακόμη λόγο: ο στόχος μπορεί να είναι να κερδίσει την ελληνική κυβέρνηση ως υπερασπιστή των κινεζικών συμφερόντων εντός της Ε.Ε.
Eλβετική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση «SFR»: «Η Αθήνα υποδέχεται τον πλούσιο θείο από την Κίνα»
«Η Αθήνα υποδέχεται τον πλούσιο θείο από την Κίνα», γράφει η ιστοσελίδα της Eλβετικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης «SFR» υπό τον τίτλο:«Εκτός από τις 16 συμφωνίες, δύο κινεζικές τράπεζες αποκτούν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, γεγονός πολύ σημαντικό για την ίδρυση νέων εταιριών που χρηματοδοτεί η μεγαλύτερη κινεζική δημόσια τράπεζα Bank of China», προσθέτει το ελβετικό δημοσίευμα.
Μιλώντας στο δίκτυο «SFR», η Γερμανίδα δημοσιογράφος Κορίνα Γέσεν, η οποία εργάζεται στην Αθήνα, εξηγεί ότι, πολλά από τα επενδυτικά σχέδια των Κινέζων είναι παλιά, απλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τα είχε βάλει στον… πάγο. «Αντιθέτως, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει δημόσια ότι είναι ανοικτή σε κινεζικές επενδύσεις».