Οι Έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία ηχηρή εντολή για τον σχηματισμό μιας καινούργιας κυβέρνησης, μετά τη σαρωτική τους νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που βρισκόταν στην εξουσία από το 2015, γράφει σήμερα η εφημερίδα Guardian, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, αναφέρει το protothema.
«Στις πρώτες του δηλώσεις ως ο νέος ηγέτης της χώρας, ο 51χρονος πρώην τραπεζίτης, με σπουδές στο Χάρβαρντ, είπε ότι καλωσορίζει το αποτέλεσμα με “ταπεινότητα και σεβασμό”, αντιμετωπίζοντάς το σαν μία νίκη για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Όπως εξηγεί, το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών χαρίζει στη Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία με 158 έδρες, διπλασιάζοντας την τρέχουσα εκπροσώπησή της στη βουλή.
Ειδική αναφορά κάνει το άρθρο της Guardian και στον αποκλεισμό της «νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής» από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς απέτυχε να εξασφαλίσει το απαιτούμενο 3%. «Έχοντας υπάρξει παλαιότερα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, το αντιμεταναστευτικό κόμμα ενσάρκωνε τις πιο σκοτεινές μέρες της βύθισης της χρεωμένης χώρας στην κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αρθρογράφος αναφέρει ότι πολλά στελέχη της ΝΔ έκαναν λόγο για «προσωπική νίκη» του ηγέτη τους, «που έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εκμοντερνίσει και να ανανεώσει ένα από τα πιο συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, από τότε που ανέλαβε την αρχηγία σε αυτό, τον Γενάρη του 2016».
«Πολλοί από τους βουλευτές (του νέου κυβερνώντος κόμματος) θα είναι άτομα φρέσκα στην πολιτική, που αισθάνθηκαν να έλκονται από τις υποσχέσεις του κόμματος για αναζωογόνηση της οικονομίας, μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, μετά από 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τα σκαμπανεβάσματά της», γράφει ο Guardian.
CNN: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού
Ερμηνεύοντας την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, το CNN κάνει λόγο για εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού και την επιστροφή στην mainstream πολιτική.
Το ποσοστό της νίκης της ΝΔ αποτελεί μια ισχυρή εντολή σε μια χώρα που κυβερνάται, εδώ και μία δεκαετία, από εύθραυστους συνασπισμούς, επισημαίνει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου.
Σκιαγραφώντας το προφίλ του νέου ηγέτη της χώρας, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας ως το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης που προκάλεσαν συρρίκνωση 25% στην οικονομία της.
New York Times: Η Ελλάδα υποτιμούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα είναι πρωθυπουργός
Ο άνθρωπος που ορισμένοι τον υποτιμούσαν και τον έλεγαν «Κούλη», τώρα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, όπως αναφέρουν οι «New York Times» σε σημερινό τους άρθρο που φιλοξενεί δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές.
Απεικονίζοντας τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό σε μία από τις ομιλίες του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να σφίγγει το χέρι των οπαδών του, η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει ότι «η υποτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ένα εθνικό σπορ στην Ελλάδα».
«Για τους επικριτές του ήταν ο “Koulis”, …όμως, ύστερα από τη σαρωτική νίκη του στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν αυτός που γέλασε τελευταίος», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα. «Η άνοδος του στην πρωθυπουργία της Ελλάδος μαρτυρά την αντοχή του και τη ριζική μετατόπιση του πολιτικού συστήματος που έχει υποστεί η χώρα μέσα σε μια δεκαετία ακραίων οικονομικών δυσκολιών, αλλά και την επακόλουθη αναμόρφωση των πολιτικών συμμαχιών».
«Είναι επίσης μια εντυπωσιακή αναθέρμανση ενός πολιτικού κόμματος σε μια εποχή όπου τα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα αγωνίζονται να κερδίσουν τις εκλογές και να σχηματίσουν κυβερνήσεις χωρίς εταίρους», γράφουν οι «New York Times».
«Ο πιο νέος από τα τέσσερα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θα χρειαστεί να πείσει ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού ότι έχει επιφορτιστεί με το να οδηγήσει αυτό το εξαντλημένο έθνος σε καλύτερα χρόνια. Θα χρειαστεί να πείσει εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων της Ελλάδος. Μπορεί να μην είναι εύκολο», σχολιάζει το δημοσίευμα.
«Ο κ. Μητσοτάκης απέκτησε πτυχίο στο Χάρβαρντ και μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ… Εργάστηκε στην επενδυτική τράπεζα «Chase Investment Bank» και στην «McKinsey and Company», μια εταιρεία παροχής συμβουλών, στο Λονδίνο, προτού αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική…»
«Λέει ότι το επώνυμό του τον βοήθησε να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής αλλά ότι, εν πάση περιπτώσει, αυτό σημαίνει και περισσότερη ευθύνη».
«Δεν είδα ότι οι πολίτες με ψήφισαν επειδή προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του.
«Το οικογενειακό του όνομα και οι διασυνδέσεις που έχει του έδωσαν μια πορεία προς την πολιτική», δήλωσε ο Νίκος Μαλκούτζης, εκδότης της ιστοσελίδας οικονομικής ανάλυσης «MacroPolis».
«Αλλά, ως ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, έχει χαράξει τον δικό του δρόμο, υποστηρίζοντας τις φιλελεύθερες πολιτικές που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν ως «ανάθεμα» για τους Έλληνες ψηφοφόρους και πολιτικούς», προσθέτει.
«Υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν σε υποτιμούν», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν με πειράζει αυτό. Έχω μια δουλειά να κάνω, κι έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου», προσθέτει. «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι διασκεδάζει με τα όσα του προσάπτουν οι επικριτές του και τα αποδίδει στη «βρώμικη» πολιτική του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, Αλέξη Τσίπρα», επισημαίνουν οι «New York Times».
Αμερικανικό Περιοδικό «Time»
«Ο Μητσοτάκης κατάφερε ένα τσουχτερό χτύπημα στον Τσίπρα»
«Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε άνετα στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, καταφέροντας ένα τσουχτερό χτύπημα στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από μια θυελλώδη τετραετή θητεία, καθώς η χώρα αγωνίστηκε μέσα από μια ασφυκτική οικονομική κρίση».
«Τα αποτελέσματα της χθεσινής κάλπης έδειξαν ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στην πρόσφατη τάση των Ευρωπαίων πολιτών να στρέφονται σε λαϊκίστικα και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα». «Ζήτησα μια ισχυρή εντολή να αλλάξω την Ελλάδα. Το προσφέρατε γενναιόδωρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη νίκη του. «Σήμερα, ξεκινάει ένας δύσκολος αλλά όμορφος αγώνας», πρόσθεσε.
Ισπανικός Τύπος: Εκκωφαντική νίκη για τη ΝΔ, κλείνει η παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε υψηλή θέση στις πρώτες τους σελίδες προβάλλουν οι ισπανικές εφημερίδες και ενημερωτικοί ιστότοποι την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Η νίκη αυτή αποτέλεσε την επιστροφή της ελληνικής πολιτικής ζωής στα παραδοσιακά σχήματα, βάζοντας τέλος σε μία παρένθεση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εναλλακτικής αριστεράς, σημειώνουν. Επίσης, οι ισπανικές εφημερίδες στέκονται όλες στην «έξωση» από την ελληνική Βουλή του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής και στην είσοδο των δύο νέων κομμάτων, της Ελληνικής Λύσης και της ΜεΡΑΣ25.
«Ηχηρή νίκη του συντηρητικού Μητσοτάκη στις ελληνικές εκλογές», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας El Pais, η οποία φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα, με πολλά άρθρα κι απόψεις, για τις χθεσινές εκλογές. Όπως τονίζει στο ίδιο δημοσίευμα «τέλος ενός κύκλου στην Ελλάδα. Ωσάν η παρένθεση των τεσσάρων ετών του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπήρξε, ή σάμπως να ήταν ένα μακρινό όνειρο, η παραδοσιακή πολιτική ξαναεπιβλήθηκε στην Αθήνα, με μία πλειοψηφία όμοια άλλων εποχών, με τη μορφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, επίγονου μίας σημαντικής δυναστείας συντηρητικών πολιτικών».
«Η Νέα Δημοκρατία, το ίδιο κόμμα που οι εκλογείς τιμώρησαν το 2015 για την εφαρμογή των μνημονίων, επιστρέφει από την κύρια πόρτα (39,9% των ψήφων) σε μία εκλογική αναμέτρηση που προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, καίτοι γνώριζε πως θα τη χάσει (31,5%)», προσθέτει η El Pais στο ίδιο δημοσίευμα. Πρόθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων, που κατέθεσαν την ψήφο τους την Κυριακή, είναι να αλλάξουν σελίδα όσο το δυνατόν νωρίτερα από την σκληρή περίοδο των μνημονίων. Ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης θα είναι το πρόσωπο που θα το επωμισθεί, με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και απελευθέρωσης της οικονομίας», απέναντι σε έναν Τσίπρα, τον οποίο η ίδια εφημερίδα περιγράφει ως «έναν τραγικό ήρωα, που έβλεπε να μαζεύονται από πάνω του οι μαύρες προοπτικές», ο οποίος μάλιστα στην τελευταία του προεκλογική ομιλία «παρουσιάσθηκε χωρίς το συνηθισμένο του οίστρο (καθώς όπως είναι παραδεκτό από όλους είναι πιο χαρισματικός ρήτορας από τον Μητσοτάκη)», «κληθείς να υποστηρίξει έναν ρόλο, στον οποίο ήδη δεν πίστευε, να υπερασπίσει όσα ήσαν αδύνατο να υπερασπίσει, μεταξύ αυτών και τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας».
Σε ξεχωριστό άρθρο της η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο στοίχημα που δεν βγήκε στον Αλέξη Τσίπρα με την ψήφο των νέων: «μία καραμπόλα που κατέληξε άσχημα για τον Τσίπρα, όχι μόνον γιατί αυτή τη φορά εκείνο που διακυβευόταν ήταν το μπόνους των 50 εδρών, αλλά γιατί δεν του βγήκε και η μείωση της ηλικίας των ψηφοφόρων: η ΝΔ επικράτησε στους ψηφοφόρους των ηλικιών 17-24 ετών με 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «η ‘λιποταξία’ των πιο νεαρών ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την προοδευτική αποξένωσή του από τις πιο κοινωνικές βάσεις των ψηφοφόρων του έπειτα από το δημοψήφισμα του 2015».
«Η δεξιά ανατρέπει τον Τσίπρα και επιτυγχάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Ελλάδα», τονίζεται στο σχετικό άρθρο του ενημερωτικού ιστότοπου El Publico, που βρίσκεται πολύ υψηλά στην σημερινή του σελίδα. «Ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η χώρα στήριξε μαζικά την κυβερνητική πρόταση του κόμματος που προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία κατέληξε στα δρακόντεια μνημόνια από την ΕΕ», τονίζει η ιστοσελίδα στο άρθρο της.
Η επίσης μεγάλη εφημερίδα El Mundo τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο «η ελληνική δεξιά σαρώνει τον Αλέξη Τσίπρα με μία εκκωφαντική εκλογική νίκη», υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξαν εκπλήξεις, ούτε ιστορικές άνοδοι, ούτε απρόσμενες ανατροπές. Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν με μαθηματική ακρίβεια» για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η εφημερίδα των Καθολικών κύκλων ABC τονίζει πως «ο συντηρητικός Μητσοτάκης ισοπέδωσε τον Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές και κατακτά την απόλυτη αυτοδυναμία», τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέκτησε μία νίκη που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει, χωρίς να χρειασθεί να αναζητήσει στηρίγματα» θέτοντας «τέλος σε μία τετραετία, που διήρκησε το πέρασμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ηγέτη της Αλέξη Τσίπρα».
Σε άλλο άρθρο της στο μεγάλο αφιέρωμα που κάνει για τις ελληνικές εκλογές, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Καταλονία τονίζει πως «η ήττα του Τσίπρα κλείνει μία χρυσή περίοδο της εναλλακτικής αριστεράς», κάνοντας έναν παραλληλισμό με την καθοδική πορεία των Podemos στην Ισπανία–η κοινή φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάβλο Ιγκλέσιας στη Μαδρίτη του 2014, σε εποχές που οι παρατάξεις τους πρόβαλλαν ως το μέλλον, είναι ενδεικτική. «Κανείς δεν τολμά μία επίθεση στον ουρανό σήμερα στην Ευρώπη. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα καταδεικνύει την καθοδική τάση της επικαλούμενης εναλλακτικής αριστεράς στο σύνολό -ή σχεδόν–της ηπείρου μας», τονίζει.
Από την πλευρά της, η έτερη μεγάλη εφημερίδα της Καταλονίας, η El Periodico τονίζει στον τίτλο της πως «Ο Τσίπρας χάνει καθαρά τις εκλογές από τον Μητσοτάκη», συνοδεύοντάς τον με αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων των κομμάτων και από μία λεπτομερή παρουσίαση των προγραμμάτων και χαρακτηριστικών των παρατάξεων, περιλαμβανομένων και των δύο νέων κομμάτων, που θα αποτελέσουν τη νέα Βουλή στην Ελλάδα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε και προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο ιταλικός Τύπος τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Στα ρεπορτάζ υπογραμμίζει την ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει τέλος στην 4χρονη περίοδο μίας αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα.
«Εκλογές στην Ελλάδα: κέρδισε ο Μητσοτάκης. Ήττα του Τσίπρα που αψηφούσε τη λιτότητα και συγκρούσθηκε με την Ευρώπη», τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Ιταλία Corriere della Sera. Όπως τονίζει στο ίδιο άρθρο «ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την πλειοψηφία, αλλά δεν είναι ένας ηττημένος πολιτικός. Εν σχέσει προς το 23% των Ευρωεκλογών, η ανάκαμψή του ήταν σημαντική. Η διαφορά με το πρώτο κόμμα υπάρχει, αλλά δεν είναι τεράστια. Ο Τσίπρας, που από χθες ξαναρχίζει την σταδιοδρομία του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είναι όμως ένας πολύ ριζικά διαφορετικός ηγέτης από εκείνον που είχε θριαμβεύσει το 2015. Όχι πια πολεμιστής, με τίποτα επαναστάτης, αλλά πραγματιστής, ευέλικτος και σχεδόν τεχνοκράτης». Το άρθρο συνεχίζει απαριθμώντας τους λόγους που ώθησαν τους Έλληνες να στρέψουν τα νώτα τους στην πολιτική που ενσάρκωνε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
«Ελλάδα: ο θρίαμβος του Μητσοτάκη, ένας τραπεζίτης στην κυβέρνηση. «Λιγότεροι φόροι και πιο υψηλοί μισθοί», είναι ο τίτλος της αντίστοιχης ανταπόκρισης της δεύτερης μεγαλύτερης εφημερίδας στην Ιταλία, της Repubblica. Η εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα και στέκεται ιδιαίτερα στις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Εκλογές στην Ελλάδα: ο Τσίπρας τιμωρήθηκε για τη λιτότητα, οι συντηρητικοί κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία. Έξω η Χρυσή Αυγή», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, που υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τιμωρήθηκε για την «προδοσία» του δρόμου της λιτότητας και των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη», τονίζει η εφημερίδα, που στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής θα μείνει εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Η παραδοσιακή εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero υποδέχεται το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών με τον τίτλο «Ελλάδα, νίκησε καθαρά η δεξιά: τέλειωσε η εποχή Τσίπρα, στη Νέα Δημοκρατία η απόλυτη πλειοψηφία». Η εφημερίδα αναφέρεται «στη νέα εποχή που ανοίγεται, η οποία προοιωνίζει λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία. Μία νίκη που επιτρέπει στον νέο Έλληνα ηγέτη να κυβερνήσει με μία απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εγγύηση για μία κυβερνητική δράση χωρίς τα ρίγη που ένοιωθαν οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, που βασίζονταν σε αβέβαιες πλειοψηφίες».
Από την πλευρά του, ο ενημερωτικός ιστότοπος huffingtonpost.it προτάσσει τον τίτλο «Ελλάδα, η Ευρώπη σβήνει το όνειρο του Τσίπρα (και της Αριστεράς)», που εξόν από την αναλυτική παρουσίαση του αποτελέσματος των εκλογών, προσθέτει και την άποψη της ιρλανδής βουλεύτριας με το Σιν Φέιν Μαρτίνα Άντερσον, που τονίζει «η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική μας, εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ χάνουμε κι εμείς», δηλώνοντας τη σημασία που έχει για την ευρύτερη Αριστερά της Ευρώπης η σημασία της ήττας του ελληνικού κόμματος. Επιπλέον, η εφημερίδα φιλοξενεί και μία συνέντευξη της Λουτσάνα Καστελίνα, ιστορικής μορφής της ιταλικής κι ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρούσας στην Αθήνα–μέχρι και στην, τελευταία, συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, για να παραδεχθεί την ήττα του. Η Καστελίνα, όπως υπογραμμίζει ο τίτλος της συνέντευξης, δηλώνει πως « τέτοιο αποτέλεσμα (ΣτΜ σαν του ΣΥΡΙΖΑ) το PD (Δημοκρατικό Κόμμα) ούτε στα όνειρά του. Η Λ.Καστελίνα είναι βέβαιη: Ο Τσίπρας άντεξε». Όπως τονίζεται στην τηλεφωνική της συνέντευξη από την πλατεία του Συντάγματος, η Καστελίνα δηλώνει πως «είναι μία ήττα, αλλά δεν είναι το τέλος μίας εποχής».
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές παρουσιάζεται ιδιαίτερα και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Il Secolo XIX που πρόσκειται στους εκκλησιαστικούς κύκλους και το Βατικανό. «Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα: καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς. Ήττα της λιτότητας του Τσίπρα», είναι ο τίτλος που επιλέγει η εφημερίδα, τονίζοντας πως «ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε το κόμμα του σε μία καθαρή νίκη που βάζει τέλος στην εποχή της αριστερής διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ανοίγει τις πύλες για μία περίοδο μεταρρυθμίσεων, που προαναγγέλλουν λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την υπόσχεση του αρχηγού της ΝΔ ότι «θα εργασθεί ακόμη και για όποιον δεν τον ψήφισε».
BBC: Οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε αλλαγή μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας», τιτλοφορείται το άρθρο του BBC για τις ελληνικές εκλογές.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έρχεται τέσσερα χρόνια αφού το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ανήλθε αιφνιδιαστικά στην εξουσία υποσχόμενο να τερματίσει τη λιτότητα, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.
Όμως οι ψηφοφόροι φάνηκαν να γυρνούν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ αφού υιοθέτησε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με αντάλλαγμα τη διεθνή διάσωση της Ελλάδας, συνεχίζει το BBC.
Ο Μαρκ Λόουεν, ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, σχολιάζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε η προσωποποίηση της αλλαγής. Όμως έδωσε πολλές υποσχέσεις, προσθέτει, και υπό την πίεση της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών.
Καθώς ξεκινά η εποχή του Μητσοτάκη, ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες της αριστεράς των τελευταίων τεσσάρων ετών αποχωρεί από τη σκηνή, επισημαίνει ο Λόουεν. Όμως θα ανασυνταχθεί στην αντιπολίτευση και θα περιμένει για να εκμεταλλευθεί όποιο λάθος βήμα κάνει ο νέος ηγέτης της Ελλάδας.
Βloomberg: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σφραγίζει μια σαρωτική νίκη
«Ο κεντροδεξιός ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίζεται τη Δευτέρα πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την εκλογική του νίκη και την εντολή για την αντιμετώπιση των χρόνιων δεινών του έθνους μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση» γράφει το πρακτορείο Bloomberg.
«Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε το 39,7% των ψήφων, σε σύγκριση με το 31,6% για το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, όπως έδειχναν μερικές προβλέψεις. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως αναμενόταν, με περίπου 158 έδρες σε σύνολο 300 βουλευτών» αναφέρει το Bloomberg.
To πρακτορείο τονίζει ότι οι επενδυτές αναμένουν από τον 51χρονο Μητσοτάκη να αποδείξει ότι ισχύει η φιλική προς τον επιχειρηματικό κόσμο φήμη του. Ο πρώην σύμβουλος διαχείρισης που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οικονομικών, των δανείων και της γραφειοκρατίας, εργαζόμενος στο πλαίσιο των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν θέσει οι πιστωτές για τη χώρα» σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει: «Ο Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».
Για «σαρωτική εκλογική νίκη» της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα κάνουν λόγο σήμερα οι Financial Times στην ανταπόκρισή τους από την Αθήνα.
«Το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις», γράφει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα.
«Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον κ. Τσίπρα», εκτιμά και επισημαίνει πως «ενώ η οικονομία σταθεροποιήθηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δομικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και αναπτυξιακοί στόχοι χάθηκαν αφού το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε τη δημόσια δαπάνη για να επιτύχει τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας».
«Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν δραματικά τους λίγους τελευταίους μήνες, η οικονομία αναπτύσσεται βραδύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι», σημειώνουν ακόμη οι FT. «Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους πιστωτές ενώ έχουν συσσωρευθεί δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί», προσθέτουν.
Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη νίκη Μητσοτάκη
Ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι «ένα μετριοπαθές σχήμα, κάτι αντίστοιχο με τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Δεν πρόκειται για ακραίους συντηρητικούς, όπως εκείνοι που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση».
Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και τότε θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών».
H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει: «Αν και ο Μητσοτάκης ανήκει σε μία από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να θεωρηθεί εκπρόσωπος των παλαιών ελίτ που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τον νεποτισμό τους, πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ανανεωτή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει στη Βουλή το πρώτο του μεταρρυθμιστικό πακέτο. Το εκτενές νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο συρτάρι. Προβλέπει μεταξύ άλλων μία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με μία διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης ο Μητσοτάκης θέλει να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».
«Στην Ελλάδα μία παλαιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.
Η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επιχείρησε να δελεάσει τους ψηφοφόρους με αδέξια προεκλογικά δώρα της τελευταίας στιγμής, μοίρασε επιδόματα και υποσχέθηκε αυξήσεις στις συντάξεις. Αλλά ακόμα και στην Ελλάδα παρήλθαν οι εποχές που είχαν αποτέλεσμα κάτι τέτοιες ελεημοσύνες. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι πάνω από όλα μία σαφής απόρριψη του λαϊκισμού. Αυτή είναι η ουσιαστική σημασία τους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».
«Αλέξης Τσίπρας: ο επαναστάτης που έγινε πραγματιστής» επιγράφεται ο απολογισμός της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuercher Zeitung (NZZ). Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μετά την εκλογική ήττα είναι «μάλλον απίθανο να βυθιστεί στην αφάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κόμματα διαμαρτυρίας. Επιστρέφοντας στις ριζοσπαστικές ρίζες του το κόμμα δεν έχει παρά ελάχιστα να κερδίσει. Μάλλον θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τη θέση του ως ηγετική δύναμη αριστερά του Κέντρου, ώστε να κληρονομήσει οριστικά το άλλοτε κραταιό, σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ».
Οι Έλληνες ψηφοφόροι έδειξαν ηχηρά την πόρτα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, και άνοιξαν τον δρόμο για τον συντηρητικό αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από τότε που η χώρα εξήλθε από την οικονομική κρίση, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.
Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 39,7% μετά την καταμέτρηση των τεσσάρων πέμπτων των ψήφων. Αυτό μεταφράζεται σε 158 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, 82 περισσότερες σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, επισημαίνει το DPA. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 31,6% και 86 έδρες, 63 λιγότερες σε σχέση με το απερχόμενο κοινοβούλιο.
Με το ποσοστό αυτό η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και δεν χρειάζεται άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, εξηγεί το Γερμανικό Πρακτορείο.
Οι χθεσινές εκλογές δείχνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στον κ. Τσίπρα έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που αναγκάστηκε να εφαρμόσει, σημειώνει το DPA.
«Der Spiegel» για Μητσοτάκη: «Ο άνδρας που νίκησε τον Τσίπρα»
Απεικονίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη χαμογελαστό να σφίγγει το χέρι των οπαδών του, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρεται στον άνδρα που νίκησε τον Τσίπρα».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές δυναστείες της Ελλάδος. Τώρα ο Συντηρητικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Στην κυβέρνησή του θέλει να προωθήσει την «εποχή του μετα-λαϊκισμού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την προεδρία της του βασικότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο του 2016.
Την εποχή εκείνη ήταν πάνω απ ‘όλα ένας άνθρωπος με διάσημο όνομα: γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μύθου της ελληνικής πολιτικής. Αλλά ήταν σχετικά νέος, είχε λίγη κυβερνητική εμπειρία και λίγους συμμάχους στο δικό του κόμμα.
«Τώρα, τρία χρόνια αργότερα, κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα του: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
FAZ: Οι Έλληνες μπορούν τώρα να ελπίζουν σε μια διέξοδο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη
«Καμία έκπτωση για τον Μητσοτάκη», είναι ο τίτλος σε σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο αναφέρεται ότι «μετά τον λάθος δρόμο που πήρε η Ελλάδα, όχι για πρώτη φορά, με τον Αλέξη Τσίπρα, οι Έλληνες μπορούν τώρα να ελπίζουν σε μια διέξοδο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «και αυτός ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσβατος – και μπορεί να κοστίσει νέα χρήματα στους Ευρωπαίους».
«Το 2015 οι Έλληνες έδωσαν την εντολή στον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τη χώρα τους. Τώρα έχουν αποσύρει και πάλι την εντολή τους. Πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να θέλουν μια άλλη χώρα – αλλά δεν είναι πια ο Τσίπρας ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύονται για μια στροφή προς το καλύτερο. Τώρα εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη», γράφει ο συντάκτης της FAZ και τονίζει ότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έχει πολλά σχέδια – ίσως και υπερβολικά πολλά για μια τετραετία – αλλά έλαβε καθαρή εντολή από τους Έλληνες.
«Τα χρόνια της κρίσης ταρακούνησαν πολλά δεδομένα στην Ελλάδα και όχι μόνο την άποψη ότι η χώρα μπορεί να χρεώνεται χωρίς όριο. Οι εποχές όπου πολλοί Έλληνες κατέβαιναν στους δρόμους εναντίον της κάθε έστω και μικρής μεταρρύθμισης και όπου τα συνδικάτα αρνούνταν ακόμη και την αλλαγή ακόμη και των πιο εμφανών ελαττωμάτων έχουν παρέλθει», σημειώνει ο συντάκτης και αναφέρεται στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τις δικές του μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι οι εταίροι του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδέχεται να κληθούν εκ νέου να βοηθήσουν, καθώς ο νικητής των εκλογών ανακοίνωσε ότι μετά από κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αρχή της θητείας του θέλει να πάει στους εταίρους του και να ζητήσει να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα που επέβαλαν στην Ελλάδα.
«Ο Τσίπρας πέτυχε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέσω υπερβολικής φορολογίας, καθώς και μιας δραστικής μείωσης των δημοσίων δαπανών και επενδύσεων. Ο Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι το υψηλό φορολογικό βάρος προκαλεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία και την εμποδίζει να αναπτυχθεί. Για αυτό θέλει να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τότε όμως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της όπως έχει σχεδιαστεί. Με άλλα λόγια: θα πρέπει να το καλύψουν οι φορολογούμενοι άλλων κρατών της Ευρωζώνης και αυτό μπορεί να συναντήσει πολιτική αντίσταση», συνεχίζει ο αρθρογράφος της FAZ, για να καταλήξει: «Όταν ο Μητσοτάκης έγινε το 2016 αρχηγός της ΝΔ, στο περιβάλλον του υπήρχε αισιοδοξία. Προφανώς πίστευαν ότι για τον Μητσοτάκη θα υπάρξει – και όχι μόνο στο Βερολίνο – κάτι σαν μια πολιτική έκπτωση, διότι αντιθέτως από τον Τσίπρα, ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με την Καγκελάριο. Όμως θα μπορούσε μόνο δύσκολα να εξηγηθεί γιατί να δοθεί στον Μητσοτάκη μια τέτοια έκπτωση. Ό,τι ίσχυε για τον Τσίπρα, πρέπει να ισχύει και για τους διαδόχους του».
Sueddeutche Zeitung: Η τιμωρία του Τσίπρα
«Γιατί τιμωρήθηκε τώρα ο Τσίπρας» γράφει σε σχόλιό της της Sueddeutche Zeitung και επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε μια τόσο καθαρή νίκη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι θα επιθυμούσαν να αφήσουν πίσω τους τα χρόνια της κρίσης και ότι επιθυμούν πάλι κάτι σαν κανονικότητα». Η αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι «το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας τιμωρήθηκε έχει μεγάλη σχέση με την δυσαρέσκεια η οποία μαζεύτηκε κατά τα μακριά χρόνια της λιτότητας, τα οποία μετέτρεψαν την καθημερινότητα πολλών Ελλήνων σε έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης» και σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε κάποιο έδαφος από τις ευρωεκλογές και «το αποτέλεσμα δίνει στους αριστερούς εντολή για μια ισχυρή αντιπολίτευση».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη. Εάν θέλει να κάνει κάτι καλό για τη χώρα, θα πρέπει όχι μόνο να μειώσει τους φόρους, αλλά να τερματίσει και την πολιτική πόλωση η οποία έχει δηλητηριάσει τόσο το κλίμα στην Ελλάδα», καταλήγει το σχόλιο της SZ.