Εξηγήσεις στην Εφορία θα κληθούν να δώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι από τις διασταυρώσεις θα βρεθούν να έχουν αποκρύψει κάποια τετραγωνικά μέτρα από την επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχουν.
Το νέο πρότζεκτ της ΑΑΔΕ, προβλέπει τη διασταύρωση των δεδομένων των Δήμων για τα τ.μ. των κτισμάτων, όπως αυτά αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με το αρχείο του Ε9 που είναι καταχωρημένο στο Taxisnet, για τον επανυπολογισμό των δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
Όμως η ΑΑΔΕ δεν θα μείνει μόνο στην αποκάλυψη όσων δηλώνουν λιγότερα τ.μ. για να αποφύγουν την πληρωμή στο 100% των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ.
Ο έλεγχος θα επεκταθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και το εμβαδά που δηλώνονται στο Ε9 είναι τα πραγματικά.
Επίσης, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, θα ξεκινήσει νέος γύρος διασταυρώσεων των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων με εκείνα που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και εκείνα που είναι δηλωμένα στο Ε9.
Και φυσικά θα ακολουθήσει νέος γύρος διορθώσεων και προστίμων αν διαπιστωθούν αποκλίσεις.
Για τα ακίνητα που βρεθούν με διαφορές στον εμβαδόν, θα κληθούν οι ιδιοκτήτες στην εφορία να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στις διαφορές των τ.μ. θα επιβληθεί και αναδρομικά πρόσθετος ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, Τ.Α.Π. κ.λπ.
Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Προϋπολογισμού του 2020, έχει εξαγγείλει ότι θα προβεί στη διασταύρωση και επαλήθευση των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον ορθό υπολογισμό των εσόδων από τέλη καθαριότητας και φωτισμού και άλλα τέλη ακίνητης περιουσίας με στοιχεία που τηρούνται στο TAXIS (κυρίως το Ε9).
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων που έχουν δηλωθεί από τους δημότες στα έντυπα Ε9 με τα αντίστοιχα στοιχεία που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των οποίων εισπράττονται τα δημοτικά τέλη.
Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι οι επιφάνειες των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 είναι μεγαλύτερες από τις αναγραφόμενες στους λογαριασμούς ρεύματος τα δημοτικά τέλη θα αναπροσαρμοστούν όχι όμως αναδρομικά για την προηγούμενη πενταετία.
Η αύξηση των εσόδων των Δήμων από την υλοποίηση αυτής της δράσης εντός του 2020 εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 111 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στη φορολογική Αρχή τα πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών όλων των ακινήτων που ηλεκτροδοτούνται.
Τα στοιχεία των ακινήτων, των καταναλώσεων και των ιδιοκτητών, που θα αποσταλούν θα είναι αναδρομικά από το 2013, έτος κατά το οποίο νομοθετήθηκε η σχετική υποχρέωση, ενώ στο εξής θα αποστέλλονται κάθε χρόνο.
Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες, οι οποίες επίσης θα αποστείλουν τα αντίστοιχα στοιχεία. Ειδικότερα η ΔΕΗ κοινοποιεί στην ΑΑΔΕ:
-Αριθμό Παροχής,
-ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),
-Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh),
-Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού),
-Ημερολογιακό έτος αναφοράς,
Όπως προσθέτει, «σκοπός είναι η διευκόλυνση των διασταυρώσεων που διενεργεί το Υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης».
Πρόκειται για υποχρέωση της ΔΕΗ και άλλων εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει προβλεφθεί από νόμο του 2014, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί.
Μάλιστα, η συχνότητα διαβίβασης των παραπάνω στοιχείων, είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 31η Μαρτίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς, σύμφωνα με τον νόμο 4174/2013.