Η διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται σε χρέη τα οποία είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και αφορά κυρίως δημοσιογράφους, αγρότες, μηχανικούς και οικονομολόγους που βρίσκονταν παγιδευμένοι ανάμεσα στον ΟΑΕΕ και σε άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης
Με αιχμή του δόρατος μια νέα Διεύθυνση η οποία θα εποπτεύει μόνο τα νησιά του Αιγαίου, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ξεκινά τον ερχόμενο μήνα τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές. Τα μεικτά κλιμάκια θα στελεχωθούν από ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα εντοπίζουν παραβάσεις αλλά και αδήλωτους εργαζομένους. Η ανασφάλιστη εργασία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά ποσοστά ιδίως στον κλάδο του επισιτισμού, όπου ένας στους δύο εργαζομένους (45%) δουλεύει ανασφάλιστος.
Οι επιθεωρητές φέτος το καλοκαίρι θα κάνουν χρήση και μιας νέας διάταξης που προωθείται στη Βουλή και προβλέπει μείωση του προστίμου της αδήλωτης εργασίας έως και 70%. Σήμερα αυτό ανέρχεται σε 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο. Σύμφωνα με τη διάταξη, το πρόστιμο θα μειώνεται αν ο εργοδότης υπογράψει σύμβαση εργασίας με τον εργαζόμενο που θα εντοπιστεί ανασφάλιστος. Η μείωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο μειώνεται σε:
7.000 ευρώ, εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση
5.000 ευρώ, εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση
3.000 ευρώ, εάν γίνει ετήσια σύμβαση
Επίσης, προβλέπεται ότι ο εργοδότης θα καταβάλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινήσει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, αυτή τη φορά χωρίς δυνατότητα έκπτωσης. Ο εργοδότης πρέπει να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας στην επιχείρησή του, για όσο διάστημα θα διαρκεί η συμφωνία του με το ΣΕΠΕ. Αν διαπιστωθεί ότι προχώρησε σε απολύσεις, το πρόστιμο θα καταβάλλεται ολόκληρο. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θεωρεί ότι η νέα διάταξη θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να συνάπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες μακροχρόνιες συμβάσεις εργασίας, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα υποστεί βελτιωτικές τροποποιήσεις μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή προκειμένου να καλυφθούν και οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό. Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Επισιτισμού και Τουρισμού, στην περίπτωση που ο εποχικά εργαζόμενος εντοπιστεί ανασφάλιστος τον Οκτώβριο τι νόημα έχει να υπογράψει σύμβαση αφού εκπνέει η τουριστική περίοδος;
«Μεγαλύτερο πρόβλημα από την ανασφάλιστη εργασία είναι η ψευδώς δηλωμένη», τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Παναγιώτης Προύτζος και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό δουλεύουν 15 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και δηλώνονται για μερική απασχόληση. Οταν έρχεται ο ελεγκτής, ο εργοδότης ισχυρίζεται ότι αμέλησε να δηλώσει την αλλαγή ωραρίου. Επίσης, όταν κατεβαίνει το κλιμάκιο για έλεγχο, πέφτει σύρμα και εξαφανίζονται οι αδήλωτοι. Πέφτουν ακόμη και στη θάλασσα για να μην τους εντοπίσουν. Εχουμε γίνει μάρτυρες κωμικοτραγικών περιστατικών. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μόλις διαδοθεί ότι φτάνει το κλιμάκιο να δηλώνουν ηλεκτρονικά την ίδια ημέρα τον εργαζόμενο. Ετσι, αν ο έλεγχος γίνει, για παράδειγμα, στις 10 Ιουλίου, εμφανίζονται στο σύστημα Εργάνη εκατοντάδες προσλήψεις, όλες σε μία ημέρα».
Ανάσα στους ασφαλισμένους
Με άλλη διάταξη που θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας δίνεται ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους τους οποίους χρέωνε επί χρόνια ο πρώην ΟΑΕΕ. Η διάταξη προβλέπει διαγραφή οφειλών και απαλλαγή από πρόσθετες επιβαρύνσεις για χρέη που είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (πριν από τις 31/12/2016) σε βάρος των ασφαλισμένων για το ίδιο αντικείμενο λόγω αμφισβήτησης υπαγωγής στον δεύτερο φορέα. Η διάταξη αφορά κυρίως δημοσιογράφους, αγρότες, μηχανικούς και οικονομολόγους που βρίσκονταν παγιδευμένοι ανάμεσα στον ΟΑΕΕ και σε άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης, όπως ο ΟΓΑ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.ά.
Ερχεται ο συμψηφισμός με διπλό «ραβασάκι»
Ωστόσο οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και αγρότες όχι μόνο δεν απαλλάσσονται από τις εισφορές, αλλά και πληρώνουν χαράτσι με καπέλο (στη βάση υπολογισμού προστίθενται και οι καταβληθείσες εισφορές), το οποίο φουσκώνει ακόμα περισσότερο εξαιτίας των λαθών του ΕΦΚΑ. Τα λάθη που προκάλεσαν αγανάκτηση στους φορείς των ασφαλισμένων είναι ότι το σύστημα ούτε λίγο ούτε πολύ λαμβάνει υπόψη στη βάση υπολογισμού των εισφορών, θεωρώντας το εισόδημα, ό,τι βλέπει στη μερίδα του ασφαλισμένου, είτε πρόκειται για καταβληθείσες εισφορές προηγούμενων ετών, είτε για υψηλότερες των νομίμων ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, είτε για ποσά από δόσεις ρύθμισης, είτε για ποσά για αναγνώριση χρόνου κ.λπ., με αποτέλεσμα να διογκώνονται παράνομα οι εισφορές. Η επιστροφή ή ο συμψηφισμός ποσών από τις λάθος κρατήσεις του ΕΦΚΑ δεν φαίνεται να δρομολογείται πριν από την εκκαθάριση του φθινοπώρου. Πάντως, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης κατά των ελεύθερων επαγγελματιών που καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά των 168 ευρώ σε περίπτωση που κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές λόγω των λανθασμένων ειδοποιητηρίων. Ο συμψηφισμός που δρομολογείται με έναν χρόνο καθυστέρηση αφορά τις εισφορές με βάση τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα του 2016. Οι μη μισθωτοί θα λάβουν διπλά ειδοποιητήρια προς τα τέλη της εβδομάδας τα οποία θα εμπεριέχουν τον συμψηφισμό των εισφορών. Για τον λόγο αυτό, δηλαδή για να μην κρασάρει το σύστημα έως την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, ο ΕΦΚΑ θα δώσει παράταση στην προθεσμία για την καταβολή των εισφορών του μήνα Μαρτίου που εκπνέει στις 30 Απριλίου.
Συνεπώς, όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα από το 2015 πρέπει να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που τους αναλογεί σε εισφορές σε 5 δόσεις. Η πρώτη θα εμπεριέχεται στο «ραβασάκι» που θα λάβουν την ερχόμενη εβδομάδα και θα είναι πληρωτέα έως τα τέλη Μαΐου. Η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, όσοι έχουν δηλώσει το 2016 μικρότερο εισόδημα από το 2015, έχουν πιστωτικό υπόλοιπο και θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Οσοι επιθυμούν το ποσό να παραμείνει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον ΕΦΚΑ, πρέπει να το δηλώσουν με αίτησή τους. Κατ’ εξαίρεση για φέτος, αν στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές από εισφορές του 2018, οι επιστροφές τους θα συμψηφιστούν. Από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο ΕΦΚΑ θα επιστρέφει τυχόν επιπλέον ποσά ακόμη κι αν υπάρχει οφειλή για οποιαδήποτε αιτία ή ρύθμιση που τρέχει.
Πηγή: newmoney.gr