Δεύτερη αξιολόγηση: Στις 9 Φεβρουαρίου η τελευταία ευκαιρία

Στις 9 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στις Βρυξέλλες υπό τον Τόμας Βίζερ οι επικεφαλής των θεσμών και οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τη σύνοδο του EWG.

Η συνάντηση που επισήμως προετοιμάζει το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς θα αποτελεί ίσως την… τελευταία “προθεσμία” εύρεσης “κοινού τόπου” για να γίνει εφικτή χρονικά μια συμφωνία πριν πιάσει… Μάρτιος.

Το σημείο-κλειδί είναι η επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για να υπάρξει η πρώτη τεχνική συμφωνία. Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη την Πέμπτη, στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που έγιναν στο περιθώριο του Eurogroup (τόσο κατά τις επίσημες συναντήσεις των θεσμών με το δίδυμο των κ.κ. Τσακαλώτου-Χουλιαράκη όσο και στις τεχνικές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα).

Και πλέον ο χρόνος λιγοστεύει. Θεωρείται ότι αν δεν “κατέβουν” οι θεσμοί στην Αθήνα (σε επίπεδο επικεφαλής) εγκαίρως, ο Φεβρουάριος ουσιαστικά “χάνεται”, με το Eurogroup να είναι ορισμένο για τις 20/2, και μετά θα αρχίσει το “τροχάδην” στην… παράταση με πηγές των θεσμών πάντως να θεωρούν πολιτικά εφικτή μια λύση και μέσα στον Μάρτιο.

Τα 3 πρώτα “ραντεβού”
Ουσιαστικά οι “ζυμώσεις” για την επιστροφή των δανειστών έχουν ήδη ξεκινήσει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και προετοιμάζουν τα πρώτα μεγάλα “ραντεβού” των επόμενων ημερών: τη σύνοδο της 31ης Ιανουαρίου, της 3ης και της 6ης Φεβρουαρίου.

* Η πρώτη συνάντηση, πιθανότητα μέσω τηλεδιασκέψεως, θα γίνει σε επίπεδο στελεχών που μετέχουν και στο EWG, αλλά επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει συγκεκριμένο “τεχνικό” θέμα, την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη (βάση του άρθρου 4). Ωστόσο, στο περιθώριο θα επιχειρηθεί να υπάρξει ζύμωση για το ελληνικό ζήτημα.

* Το επόμενο ραντεβού είναι πολιτικό. Στη Σύνοδο Κορυφής της 3ης Φεβρουαρίου στη Μάλτα, που αποτελεί συνέχεια της διάσκεψης κορυφής της Μπρατισλάβας (του Σεπτεμβρίου 2016), η οποία ξεκίνησε έναν πολιτικό προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit, το ελληνικό ζήτημα θα επιχειρηθεί να τεθεί στο περιθώριο των επαφών.

* Στόχος είναι παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα (θα συζητηθούν οι δύο εκθέσεις, η πρώτη για την πορεία της οικονομίας, τα μέτρα σε αφορολόγητο/συντάξεις, τα πλεονάσματα και το χρέος που θεωρείται μη βιώσιμο και η δεύτερη για τον απολογισμό του 2ου μνημονίου που έληξε το 2015).

Το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει στον κ. Τόμσεν και στην κυρία Βελκουλέσκου την “εντολή” να διαπραγματευθούν για τον “κοινό τόπο”. Και με αυτήν την “εντολή” να οδεύσουν στο EWG που θα ακολουθήσει στις 9/2.