«Στα βράχια» έπεσαν οι προβλέψεις για τα κρατικά έσοδα τον Σεπτέμβριο, καθώς η «τρύπα» 1,765 δισ. ευρώ που είχε ανοίξει τον Αύγουστο αυξήθηκε -αντί να μειωθεί- τον Σεπτέμβριο στα 2,290 δισ. ευρώ.
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε την Δευτέρα με τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αποκαλύπτει ότι ούτε η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο «διέσωσε» τις εισπράξεις φόρων, αναφέρει το protothema. Αντιθέτως:
– Στο εννεάμηνο τα καθαρά δημόσια έσοδα του κρατικού κρατικού ήταν μόλις 36 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 38,38 δισ. ευρώ. Προκύπτει υστέρηση 2,391 δισ. ευρώ, έναντι υστέρησης 1,748 δισ. τον Αύγουστο. Η «τρύπα» δηλαδή διευρύνθηκε σχεδόν 650 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.
– Οι συνολικές εισπραξεις φόρων ως τον Σεπτέμβριο ήταν μόλις 37,528 δισ. ευρώ, έναντι στόχου (στο Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου) για έσοδα 37 δισ. ευρώ. Η υστέρηση φτάνει σχεδόν στο μισό δισ. ευρώ (στα 475 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια). Τον Αύγουστο ήταν διπλάσια ακριβώς (έφτανε στα 950 εκατ. ευρώ) αλλά τότε η δικαιολογία που έδιναν από το υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι φταίει πως δεν είχε εισπραχθεί τον Αύγουστο η α΄δόση ΕΝΦΙΑ. Υποστήριζαν ότι αν είχε εισπραχθεί κανονικά, το δημόσιο θα είχε έσοδα 1,027 δισ. ευρώ που θα υπερκάλυπταν την υστέρηση. Αποδεικνύεται τώρα όμως ότι η τρύπα δεν καλύφθηκε και παραμένει κενό μισό δισ. ευρώ στις συνολικές εισπράξεις φόρων. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν τώρα ότι «η απόκλιση οφείλεται στην καθυστέρηση της 2ης δόσης ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ» που μετατέθηκε για τον Οκτώβριο, παρότι η εξήγηση αυτή είναι δικαιώθηκε τον προηγούμενο μήνα.
-Στις επιστροφές φόρων διαπιστώνεται τεράστιο αλαλούμ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο το δημόσιο (η ΑΑΔΕ συγκεκριμένα) επέστρεψε 4,077 δισ. ευρώ, ενώ το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε να έχουν δοθεί μόλις 2,3 δισ. ευρώ. Για ολόκληρο το 2017 μάλιστα προϋπολόγιζε 3,3 δις. ευρώ. Άρα έχει δώσει ήδη 700 εκατ. ευρώ παραπάνω, από ότι θα νόμιζε το οικονομικό επιτελείο ότι θα δοθεί συνολικά φέτος. Ότι έπεσαν τόσο έξω, το παραδέχονται και στο υπουργείο Οικονομικών, πηγές του οποίου σχολίαζαν ότι από τα 2,3 δισ. της απόκλισης έναντι του στόχου «τα 1,76 δισ. ευρώ οφείλονται σε αυξημένες επιστροφές φόρων». Πράγματι τον μήνα Σεπτέμβριο δόθηκαν 1,6 δισ. για επιστροφές φόρων, έναντι 2,5 δισ. που είχαν δοθεί σε ολόκληρο το οκτάμηνο μέχρι τον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους σε ιδιώτες, για να πάρει η κυβέρνηση την δόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί.
– Ενώ όμως η ΑΑΔΕ κάνει «ορθοπεταλιά» για να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες, το υπόλοιπο κράτος «πάτησε φρένο» στις πληρωμές του, για να εμφανίσει ταμειακό πλεόνασμα. Ως τον Σεπτέμβριο δαπανήθηκαν 2,316 δισ. λιγότερα από όσα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε τον Μάιο (36,36 ευρώ αντί 38,67 δισ. ευρώ).
Χάρη στην υπερσυγκράτηση δαπανών, το πρωτογενές πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο έφτασε στα 4,502 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις… 54 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο που μπήκε τον Μάιο (ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 4,506 δισ. ευρώ).
Το ποιες δαπάνες ακριβώς περιεκόπησαν και ποιοι φόροι τελικά δεν εισπράχθηκαν, θα αποτυπωθεί στις 24 Οκτωβρίου, όταν ανακοινωθεί το οριστικό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού -και μία μέρα μόλις αφού έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών.