Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι τις τελευταίες εβδομάδες είναι εξαιρετικά φειδωλός, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις, στις εκτιμήσεις που διατυπώνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οσες φορές κι αν προσπάθησαν κορυφαία στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων να εκμαιεύσουν μια πρόβλεψη για το πώς… πάνε τα εν εξελίξει stress tests, ο διοικητής της ΕΚΤ ήταν σφίγγα. «Θα ξέρετε σε έναν μήνα» είναι η απάντηση που μονότονα δίνει, υπογραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία την ανεξαρτησία του SSM, που είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των ασκήσεων προσομοίωσης.
Σύμφωνα με το Βήμα ανώτατη κοινοτική πηγή, που γνωρίζει τις διεργασίες που γίνονται είναι πάντως κατηγορηματική: «Δεν θα προκύψει κάτι κρίσιμο που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο ελληνικό banking. Το πολύ-πολύ κάποιες τράπεζες με χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο κακό σενάριο της δοκιμασίας να υποχρεωθούν να καταρτίσουν ένα πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο θα κληθούν να εκτελέσουν σε εύλογο βάθος χρόνου, που δεν θα πλήξει τουλάχιστον στην παρούσα φάση τους μετόχους τους», αναφέρει το in.gr.
Μοχλός πίεσης
Ο ίδιος παράγοντας σημειώνει πως το θέμα δεν είναι τα stress tests. Οπως εξηγεί, «ο βασικός στόχος πρέπει να είναι ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να γίνει για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης μια αξιόπιστη εκτίμηση της περιμέτρου των “κόκκινων” δανείων στην Ελλάδα. Αυτών που δημιουργήθηκαν λόγω πραγματικής αδυναμίας των οφειλετών. Ετσι μόνο θα αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την οριστική εξάλειψή του».
Μονόδρομος
Οπως επισημαίνει σχετικά αξιόπιστη πηγή, η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, κάποια στιγμή μέσα στην ερχόμενη πενταετία, καθιστά μονόδρομο για τους ελληνικούς ομίλους την εξυγίανση των ισολογισμών τους. «Για να υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας καταθέσεων, δηλαδή ο γερμανός καταθέτης να εγγυηθεί και τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει οι τελευταίες να μειώσουν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στα επίπεδα τουλάχιστον του 10%. Εκεί εκτιμώ ότι θα κλειδώσει το όριο εισόδου μιας τράπεζας στη νέα ένωση, με βάση τις ανεπίσημες συζητήσεις που διεξάγονται στην παρούσα φάση» υποστηρίζει σχετικά.