Εξαιρετικά θολό είναι το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία μια εβδομάδα μετά τις εκλογές όπου γίνονται όλο και πιο δύσκολες οι προβλέψεις για το εάν, πότε και υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
H Ιταλία προσπαθεί να ξαναμπεί σε μια κανονική πολιτική ροή μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Στις 23 του μήνα ξεκινά η διαδικασία για την εκλογή των προέδρων Βουλής και Γερουσίας. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια, την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, αναφέρει το newmoney.gt.
Δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να καταβληθούν συνεχείς προσπάθειες. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο οποίος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υπερισχύσει το αίσθημα ευθύνης και το ενδιαφέρον για το συμφέρον των πολιτών.
Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο κύριας σημασίας θέμα: μέσα στον Απρίλιο οι Βρυξέλλες αναμένουν να μάθουν ποιές είναι οι οικονομικές δεσμεύσεις της χώρας σε σχέση με τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό.
Η σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι θα στείλει μεν ένα σχεδόν τυπικό κείμενο, με γενικού χαρακτήρα αναφορές στις κατευθυντήριες γραμμές του παρελθόντος. Αυτό που μετρά όμως είναι τι πιστεύουν οι νικητές των εκλογών, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.
Θα χρειαστεί ένα θαύμα…
Η πρώτη επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απολύτως περικοπή στις δημόσιες δαπάνες. Οι δε «πεντάστεροι» δείχνουν κάπως πιο διαλλακτικοί και κάνουν λόγο για δυνατότητα συγκλίσεων. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουν αναλυτικές προτάσεις.
Αν και εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αφήσουν στο περιθώριο την προεκλογική υπόσχεσή τους για το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα, με στήριξη των ανέργων με 780 ευρώ τον μήνα, μπορεί εν τέλει να δεχθούν ότι το μέτρο θα ήταν καλύτερο να εφαρμοστεί όχι άμεσα, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.
Όλα αυτά ενόψει και των προσπαθειών για σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο πριν το καθολικό Πάσχα, με τις διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο. Και πολλοί σχολιαστές γράφουν ότι θα χρειαστεί, πραγματικά, σχεδόν ένα θαύμα…
πηγή: DW