Στο παρά πέντε της εκπνοής του «περίφημου» νόμου Κατσέλη οι δανειολήπτες σπεύδουν στα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να εκμεταλλευτούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η αντίστροφη μέτρηση για την τέλος του νόμου όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και το νέο νόμο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να τρέξουν να προλάβουν τις όποιες αλλαγές.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέσει στο in.gr ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών κ. Στρατή Νικολακέα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει διπλασιασμός των αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Καστέλη. Ειδικότερα, το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου είχαν κατατεθεί 10 καινούργιες αιτήσεις, ενώ το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου έφτασαν στις 20 αιτήσεις.
Ο κ. Νικολακέας εκτιμάει ότι όσο πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου τόσο περισσότεροι δανειολήπτες θα υπάρχει έντονη κινητικότητα από τους δανειολήπτες.
Τα Ειρηνοδικεία με σημαντικές αποφάσεις τους ανάβουν «πράσινο φως» για αναδρομικό «κούρεμα» οφειλών, εάν η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη έχει περαιτέρω επιδεινωθεί. Είναι γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα και «κούρεψε» τα δάνεια τους από 50% – 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 100%.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31.12.2018 λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
Το υβριδικό σχέδιο
Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ένα υβριδικό σχέδιο – ομπρέλα και με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία.
Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο διαχωρισμό των κακοπληρωτών με όσους πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σχέδια που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επιδότηση του δανείου, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον οι δανειολήπτες αποδείξουν ότι και δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν έχουν άλλη ακίνητη περιουσία.
Η τελική πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του έτους και στόχος είναι να σχεδιαστεί μεν ένα προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, αλλά ταυτόχρονα να πάρει και το «πράσινο φως» από τους δανειστές.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, στις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ανταλλάσσουν οι τράπεζες δεδομένα για να είναι σε θέση να κρίνουν πότε ένας οφειλέτης βρίσκεται πράγματι σε αδυναμία, ή είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.
Οι τράπεζες
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αποστέλλουν επιστολές σε δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, καλώντας τους να παραιτηθούν από την αίτησή τους και να προσέλθουν για ρύθμιση της οφειλής με «κούρεμα», αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν αν το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση.