Η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο εντείνουν τις προσπάθειες για να γίνουν πιο ελκυστικές για τους Λονδρέζους τραπεζίτες και τις βρετανικές εταιρείες, μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, μαζί με τραπεζικά λόμπι και ακαδημαϊκούς, συναντώνται αύριο στη Φρανκφούρτη προκειμένου να βοηθήσουν τους πολιτικούς να αποκαλύψουν την εκστρατεία της πόλης για προσέλκυση θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο από τη βρετανική πρωτεύουσα.
Την περασμένη εβδομάδα, το Βερολίνο είχε πει πως θα ανοίξει γραφείο στο Λονδίνο για την προσέλκυση εταιρειών που εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.
«Η Μεγάλη Βρετανία επέλεξε τον ανταγωνισμό», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Hubertus Väth, γενικός διευθυντής του Frankfurt Main Finance, του ομίλου που προωθεί την Φρανκφούρτη ως το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης. «Τώρα ήρθε η ώρα να μπούμε στον ανταγωνισμό».
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων για την προσέλκυση επιχειρήσεων από τη Βρετανία κλιμακώνεται. Το Παρίσι μπήκε γρήγορα στον «αγώνα», με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τραπεζίτες της Γαλλίας να προωθούν την περασμένη εβδομάδα την πόλη ως χρηματοοικονομικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, που θα μπορούσε να πάρει τη θέση από το Λονδίνο. Και η Ιρλανδία όμως, μέσω της υπηρεσίας ξένων επενδύσεων, έχει στείλει επιστολές σε επιχειρήσεις προσφέροντας να τις βοηθήσει να μετεγκατασταθούν στο Δουβλίνο. Τώρα, Βερολίνο και Φρανκφούρτη είναι αποφασισμένες να μπουν και αυτές στον ανταγωνισμό.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Stefan Franzke διευθύνων σύμβουλος της Berlin Partner, της υπηρεσίας στην οποία έχουν αναθέσει κράτος και επιχειρήσεις να προωθήσει το Βερολίνο ως χρηματοοικονομική πρωτεύουσα, συγκέντρωσε ομάδα 12 ατόμων η οποία έχει επιφορτιστεί με την προσέλκυση περισσοτέρων επιχειρήσεων από το Λονδίνο στο Βερολίνο. Μέσα σε λίγες ημέρες, η υπηρεσία δημιούργησε ιστοσελίδα που πληροφορεί τις επιχειρήσεις για τους κανόνες και τη φορολόγηση γερμανικών επιχειρήσεων. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που τονίζονται, είναι τα χαμηλά κόστη ακινήτων αλλά και η «ζωντανή» κοινότητα startup της πόλης.
Η υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, Cornelia Yzer, άρχισε να στέλνει email σε εκατοντάδες επιχειρήσεις λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα εκταμίευσε 200.000 ευρώ για να ανοίξει γραφείο στο Λονδίνο τους επόμενους μήνες ώστε να γίνει απ’ ευθείας προσέγγιση των επιχειρήσεων εκεί.
Το Βερολίνο δεν μένει μόνο στην προσέλκυση επιχειρήσεων από το Λονδίνο, αλλά ετοιμάζει roadshow και σε άλλες πόλεις με σημαντική χρηματοπιστωτική δραστηριότητα, όπως το Εδιμβούργο και το Λιντς.
Τουλάχιστον μια βρετανική επιχείρηση ήδη εξετάζει να μεταφέρει την παραγωγή της στη Γερμανία μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, καθώς ανησυχεί για την πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία αλλά και για το αίσθημα ξενοφοβίας απέναντι σε εργαζόμενούς της που δεν είναι Βρετανοί.