Η ρήξη του Ερντογάν με το NATO και η στροφή του προς τη Μόσχα προβληματίζουν αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, που εκτιμούν πως η Άγκυρα θα είναι ανεξέλεγκτη εκτός της Συμμαχίας.
Επιπλέον, η Αθήνα φοβάται επικίνδυνα παιχνίδια και περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη βοήθεια της Μόσχας, αφού τα συμφέροντα των δυο χωρών στην περιοχή ταυτίζονται.
Τις προθέσεις της Άγκυρας αποκαλύπτει άλλωστε και η επιστολή – πρόκληση της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία διεκδικεί τις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες(από τη Ρόδο έως τις Κυπριακές ακτές), αγνοώντας όχι μόνο το Καστελλόριζο, αλλά και την υφαλοκρηπίδα μεγάλων νησιών, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, καθώς και τα δικαιώματα της Κύπρου.
Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας μας για την Ουάσιγκτον. Οι Αμερικάνοι μιλούν με θερμά λόγια για τη χώρα μας, δείχνουν ενδιαφέρουν για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ για πρώτη φορά, μας προσφέρουν τα F-35.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η εκρηκτική κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας συμφέρει και ενισχύει την Ελλάδα.
Η πιθανότητα οριστικής ρήξης Τουρκίας – ΗΠΑ είναι όμως μεγάλη, καθώς ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για τους S-400, και προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Το κρίσιμο χρονικό διάστημα εκτείνεται έως τις 19 Ιουλίου, ημερομηνία που αναμένεται να παραδοθούν οι ρωσικοί πύραυλοι στον «Σουλτάνο».
Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει πως αυτό θα οδηγήσει σε ακύρωση της πώλησης των F-35, ενώ θα προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις.
Από την άλλη, η Άγκυρα έχει επισημάνει, πως αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα F-35, θα στραφεί σε άλλες αγορές.
Tο πόσο τεταμένο είναι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνει η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία γιατί κινδυνεύουν με απαγωγές, αλλά και παράνομες συλλήψεις.
Αν ο Τράμπ δεν καταφέρει να «γονατίσει» τον Ερντογάν μέσω της αποσταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας, ο «Σουλτάνος» θα γίνει ανεξέλεγκτος.
Στην Αθήνα, δεν έχουν καμία αμφιβολία, πως σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα και η Κύπρος, θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» και ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί πεδίο αντιπαράθεσης.
Εκεί, Ρώσοι και Τούρκοι έχουν κοινό συμφέρον να εμποδίσουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Κι αυτό γιατί, η θέση της Ρωσίας απειλείται στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ενώ η Τουρκία «αγνοείται» από τις ΗΠΑ αφού το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στην κυπριακή ΑΟΖ και στον αγωγό EastMed.