Δυο χρόνια μετά την… κακότυχη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, οι fund managers –ορισμένοι εκ των οποίων είχαν δανείσει τότε χρήματα στην Αθήνα- εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο της νέας «εξόδου» που θα επιχειρήσει η χώρα το επόμενο καλοκαίρι.
Τις πληροφορίες μεταφέρει το Reuters που σημειώνει ότι η Ελλάδα, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και βρίσκεται ήδη στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της, ευελπιστεί πως θα ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές του χρόνου, προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι «ξαναστέκεται στα πόδια της».
Η τελευταία προσπάθεια εξόδου στις αγορές, το 2014, αποδείχθηκεαποτυχημένη, καθώς οι τιμές των ομολόγων αυτών γρήγορα έκαναν «βουτιά» και εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από την τιμή πώλησής τους, υποδηλώνοντας πως ορισμένα funds ίσως εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες.
Όμως, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως η ελληνική οικονομία οδεύει προς βελτίωση, και η προοπτική τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν σύντομα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ, η εμπειρία του παρελθόντος από μόνη της δεν φαίνεται ικανή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επενδυτές, σύμφωνα με το Reuters.
«Το 2014 φαίνεται ότι είναι πολύ μακρινό… είναι αρχαία ιστορία κατά την άποψή μας», δήλωσε στο πρακτορείο ο Andrew Wilson, CEO για την περιοχή ΕΜΕΑ της Goldman Sachs Asset Management, σημειώνοντας πως η εταιρεία του είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα το 2014, τα οποία έχει ήδη πουλήσει.
«Τα πάντα πρέπει να κοιτούν τις μελλοντικές προοπτικές και πρέπει να λες ‘ποια είναι η ευκαιρία; Ποια είναι τα ρίσκα;’… όμως δεν έχει να κάνει με το τι έκανες πριν από έναν χρόνο, δυο χρόνια, πέντε χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο αγοράς ενός νέου ελληνικού ομολόγου.
Τα πενταετή και τριετή ομόλογα που πούλησε η Ελλάδα το 2014 έχασαν πάνω από το ήμισυ της αξίας τους τον Ιούλιο του επόμενου έτους, καθώς η νεοεκλεγείσα αριστερή κυβέρνηση πραγματοποίησε διαπραγματεύσεις σε τεταμένο κλίμα με τους πιστωτές της, οι οποίες σχεδόν οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από την ευρωζώνη. Και οι δυο τίτλοι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την αρχική τιμή πώλησής τους.
Όμως, παρά το ρίσκο που συνοδεύει τα ελληνικά ομόλογα, οι τίτλοι αυτοί προσφέρουν την προοπτική αποδόσεων σε έναν κόσμο που η αξία των ομολόγων έχει εκτιναχθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες «πετσοκόβουν» τα επιτόκιά τους και αγοράζουν ομόλογα προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Ο επικεφαλής επιτοκίων της JPMorgan Asset Management, David Tan, σχολιάζει πως το περιβάλλον αυτό των εξαιρετικά
χαμηλών επιτοκίων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από πέντε χρόνια.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται λίγο πάνω από το 8%, σημαντικά χαμηλότερα από το 19% που είχε αγγίξει στα μέσα του 2015, αλλά πάνω από το 6% που ήταν όταν η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές το 2014.
«Θα είμασταν έτοιμοι να εξετάσουμε επένδυση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα», είπε στο Reuters ο κ. Tan. «Πρέπει να κοιτάξουμε σε κάποιον βαθμό πίσω και να μάθουμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος, όμως συνολικά οι επενδυτές πρέπει να κοιτάζουν στο μέλλον».
Οι πιο… περιπετειώδεις επενδυτές, τα hedge funds, ήδη ψάχνουν για ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες και μετοχές, προβλέποντας ανάκαμψη μετά από επτά χρόνια κρίσης.
Σε μια ένδειξη στροφής στην οικονομία, η κεντρική κυβέρνηση της Ελλάδας εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,57 δισ. ευρώ στους πρώτους επτά μήνες του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο των 874 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου επίσης υπερέβησαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων, σημειώνει το Reuters.
Όμως, η γενικότερη ελκυστικότητα του ελληνικού χρέους έγκειται στην ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τους όρους του τελευταίου προγράμματος διάσωσής της.
Μια επιτυχής αξιολόγηση τον Οκτώβριο θα μπορούσε να καταστίσει τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, διατηρώντας παράλληλα την Ελλάδα σε τροχιά για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους της.
Ο Rabbani Wahhab, senior fixed income portfolio manager της London and Capital, δήλωσε πως δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την τοποθέτησή του σε ελληνικά ομόλογα πριν από έναν χρόνο, και έκτοτε τα έχει πουλήσει. Όμως, σημείωσε πως τα ελληνικά ομόλογα «μπορεί να γίνουν πιο ενδιαφέροντα» αν οι αποδόσεις μειωθούν περισσότερο λόγω παραγόντων όπως η συμπερίληψή τους στο QE της ΕΚΤ.
Ένας λόγος για τον οποίον μια νέα πώληση ομολόγων θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλής, είναι πως τα funds δυσκολεύονται να επενδύσουν σε ελληνικό χρέος αφού πολλά από τα δάνεια του ελληνικού κράτους βρίσκονται στα «χέρια» θεσμών όπως το ΔΝΤ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύσιμου χρέους για ρυθμιστικούς λόγους.
Σημειώνεται πως στις αρχές του 2014 όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με πενταετές ομόλογο, είχαν δοθεί εντολές άνω των 20 δισ. ευρώ από τουλάχιστον 550 επενδυτές.