Την Πέμπτη 8 Ιουνίου συνεδριάζει δια ζώσης το EWG, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 15 Ιουνίου.
Η χθεσινή αρχικά προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ματαιπώθηκε, καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες σε περίπου 15 από τα 140 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης του προγράμματος, αναφέρει το ependisinews.
Μεταξύ των βασικότερων, περιλαμβάνονται εκκρεμότητες που αφορούν στο Ελληνικό, την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, την εκπόνηση ενός πλάνου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,4 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ κυρίως από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τις διορθώσεις τις οποίες έχει απαιτήσει το ΔΝΤ σχετικά με τις προβλέψεις επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων.
Στην αιτιολογική έκθεση του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου, υπήρξε αναφορά σε επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο νόμος στο άρθρο 16 ορίζει ότι διατηρούνται σε αναστολή έως τη λήξη του προγράμματος.
Ένα ακόμα θολό σημείο αφορά την πρόβλεψη για επανυπολογισμό του 10% των συντάξεων για αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Με δεδομένο ότι ο όγκος των συγκεκριμένων συντάξεων ξεπερνά τις 60.000, θα έπρεπε να επανυπολογιστούν 6.000 συντάξεις άμεσα, στόχος μάλλον αδύνατος, εάν αυτή είναι η τελική μορφή του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου.
Η πρόοδος στη λίστα των προαπαιτούμενων αναμένεται να εξεταστεί στην προσεχή συνεδρίαση του EwG. Χθες, παρά τις σχετικές πληροφορίες των προηγουμένων ημερών δεν υπήρξε τηλεδιάσκεψη του EwG, ενώ σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών ουδέποτε είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.
στις Βρυξέλλες τηρούν χαμηλούς τόνους, αν και πιέζουν για την οριστική εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που «ξεκλειδώνουν» την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης.
Σε ό,τι αφορά την Κομισιόν, η οποία όμως δεν είναι πιστωτής του ελληνικού δημοσίου, θα ήταν επίσης επιθυμητή μια όποια επιπλέον εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους, υπό την έννοια ότι στη συνέχεια θα διευκόλυνε την επιχειρούμενη μετάβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.