Γευσιπωλείον «Υποβρύχιο»: Αυθεντικό «μαγέρικο» στην καρδιά της Αιόλου

Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ομόνοια, στο Κέντρο της Αθήνας, κρύβονται μαγαζιά-διαμάντια, νοσταλγικά στέκια που κρατούν μέχρι σήμερα ζωντανή την παράδοση στους χώρους τους, αλλά και νεότερα που αποτελούν κοινό μυστικό όσων αναζητούν ποιοτικό και ταυτόχρονα οικονομικό φαγητό.

Στην οδό Αιόλου 102, υπάρχει μια υπόγεια στοά. Στην στοά αυτή την δεκαετία της αθηναικής ανοικοδόμησης, (1960- 1970) βρισκόντουσαν τα καταστήματα που προμήθευαν όλους τους μαρμαροτεχνίτες με εργαλεία και υλικά.

Κατεβαίνοντας τη κεντρική σκάλα, θα ανακαλύψετε το Υποβρύχιο, ένα μαγέρικο –ή αλλιώς γευσιπωλείον, όπως γράφει η ταμπέλα– που μοιάζει με παλιό κουτούκι. Είναι απίστευτη η ησυχία που βρίσκεις μόλις μερικά μέτρα από την πολύβουη Ομόνοια.

Εδώ, η Αντωνία και ο Μιλέν θα σας περιποιηθούν και θα σας χορτάσουν με σπιτικό και οικονομικό φαγητό: κοτόπουλο με πατάτες, μοσχαράκι κοκκινιστό, συκώτι στη σχάρα, μουσακά, γίγαντες, σούπες κ.ά. Διαλέξτε ένα από τα τραπέζια που βρίσκονται εντός της στοάς, βολευθείτε, αφεθείτε για λίγο στην λούμπεν αστική αισθητική του χώρου και ακούστε με προσοχή τα καλά που έχει ετοιμάσει ο μάγειρας τη συγκεκριμένη ημέρα για να διαλέξετε.

Το ατού του εστιατορείου είναι τα μαγειρευτά του. Ο Μilen Chervenkov, ιδιοκτήτης του μαγαζιού μαζί με την σύζυγό του Αντωνία, ήρθε στην Ελλάδα προ δωδεκαετίας για να δει κάποιους φίλους του κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Αντί να συνεχίσει για την Αυστρία, βάσει του αρχικού του σχεδίου, έμεινε εδώ και άνοιξε ένα εστιατόριο. Βλέποντας όμως πως η πελατεία έπεφτε και κατανοώντας την ανάγκη του κόσμου για καλομαγειρεμένο και φτηνό φαγητό, αποφάσισε να πιάσει δουλειά πίσω από την κουζίνα του Υποβρυχίου.

Υπάρχει κατάλογος με κάποιες στάνταρ επιλογές, αλλά κάθε μέρα το μενού διαφοροποιείται ανάλογα με τις διαθέσεις, την έμπνευση, τα φρέσκα καλούδια που θα βρουν στην αγορά.

Η εξαιρετική πανταχού παρούσα και διακριτικά επιβλέπουσα ιδιοκτήτρια, η οποία το δίχως άλλο θα σας κάνει να νιώσετε οικεία και φιλόξενα, θα σας αραδιάσει από το σκονάκι της όλες τις επιλογές και θα σας δώσει τον χρόνο σας να το επεξεργαστείτε και να καταλήξετε.

Στον κατάλογο αναγράφονται φαγητά που δεν διαφέρουν από εκείνα της Ελληνίδας μάνας. Όμως, όπως αναφέρει η κυρία Αντωνία στο popaganda.gr, «Ο Μilen μαγειρεύει με μεράκι, βασισμένος στις δικές τους γεύσεις, που είναι προφανώς επηρεασμένες από τις ρίζες του. Αν ζητήσεις φακές, δεν θα σου τις σερβίρουμε όπως περιμένεις, θα είναι όπως τις τρώνε στην Βουλγαρία».

Έτσι το μαγαζί, προσφέρει ναι μεν γνώριμα φαγητά, αλλά με διαφορετική γεύση και συχνά διαφορετική εμφάνιση από αυτήν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο τραπέζι μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι Τετάρτη και Παρασκευή μεσημέρι στις 14:00 και Σάββατο βραδάκι στις 20:00 υπάρχει και ζωντανή μουσική.

Υποβρύχιο, Αιόλου 102, Αθήνα. Καθημερινά (εκτός Κυριακής) 08.00 – 20.00, τηλ.210-3239960 και 6986804142