Ένα μεγάλο βήμα προς τη γαλλική προεδρία έκανε χθες ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και περνώντας στον δεύτερο γύρω στις 7 Μαΐου μαζί με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν.
Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λεπεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%. και Μπενουά Αμόν 6,35%.
Τα χθεσινά αποτελέσματα σηματοδοτούν μια τεράστια ήττα για τις δύο κεντροδεξιές και κεντροαριστερές συσπειρώσεις, ενώ επίσης μειώνουν και τις πιθανότητες να υπάρξει κλονισμός του κατεστημένου σε παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Βρετανίας τον Ιούνιο πέρυσι όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή των Ηνωμένων Πολιτειών με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
Στην νικητήρια ομιλία του, ο Μακρόν είπε στους ψηφοφόρους του νεοσύστατου κινήματός του (Εμπρός!), «Σε ένα χρόνο, αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής». Συνεχίζοντας, είπε ότι εάν εκλεγεί θα φέρει νέα πρόσωπα και ταλέντα για να μεταμορφώσει ένα στάσιμο πολιτικό σύστημα.
Ομολογώντας την ήττα τους προτού ακόμα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι καταμετρήσεις των ψήφων, οι αντίπαλοι συντηρητικοί και σοσιαλιστές υποψήφιοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους τους να στρέψουν τώρα τις προσπάθειές τους στην υποστήριξη του Μακρόν ώστε να εμποδίσουν στον δεύτερο γύρο κάθε προσπάθεια νίκης της Λεπέν, της οποίας οι θέσεις εναντίον της μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δηλώνουν, θα αποβούν καταστροφικές για τη Γαλλία.
Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris χθες έδειξε ότι ο Μακρόν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με 64% προς 36%, ενώ παρόμοια πρόβλεψη έδωσε και μια δημοσκόπηση της Ipsos/Sopra Steria.
Καθώς οι επενδυτές ένιωσαν ανακούφιση για το αποτέλεσμα που αποτελούσε την καλύτερη αρκετών πιθανών προοπτικών, το ευρώ εκτοξεύθηκε κατά 2% στο 1,09395 δολάριο όταν άνοιξαν οι χρηματαγορές της Ασίας, προτού επιστρέψει πάλι στο επίπεδο του 1,0886. Είναι το υψηλότερο επίπεδο του ευρώ από τις 10 Νοεμβίου, την ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Σε μια μάχη που φαινόταν να πηγαίνει στήθος με στήθος έως το τελευταίο λεπτό, ο Μακρόν, φιλοευρωπαϊστής πρώην τραπεζικός και πρώην υπουργός οικονομίας ο οποίος ίδρυσε το δικό του κόμμα μόνο πριν από ένα χρόνο, πήρε 23,9% των καταμετρημένων ψήφων έναντι του 21,4% της Λεπέν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με 96% των ψήφων καταμετρημένες.
Λίγα δευτερόλεπτα αφότου βγήκαν οι πρώτες προβλέψεις, υποστηρικτές του Μακρόν σε συνεδριακό κέντρο του Παρισιού ξέσπασαν στον εθνικό ύμνο, τη Μασσαλιώτισσα. Πολλοί ήταν κάτω των 25 ετών, εκφράζοντας μέρος της απήχησης ενός άντρα που σκοπεύει να γίνει ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας από την εποχή του Ναπολέοντα.
«Θέλω να γίνω πρόεδρος των πατριωτών ενώπιον της απειλής από τους εθνικιστές»
Έχοντας υπ’ όψιν τις ομολογουμένως υπερεθνικές θέσεις της Λεπέν, ο Μακρόν είπε στο ακροατήριό του, «Θέλω να γίνω πρόεδρος των πατριωτών ενώπιον της απειλής από τους εθνικιστές».
Εάν κερδίσει, τον περιμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις του, καθώς θα χρειαστεί να εξασφαλίσει μια λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το νεαρό κόμμα του τον Ιούνιο, και τότε να ζητήσει ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη για εργασιακές μεταρρθυμίσεις που θα αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση.
Απευθυνόμενος στις μελλοντικές μάχες, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να θέσει τέλος σε ένα σύστημα που «έχει αποδειχθεί ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μας εδώ και 30 χρόνια».
«Από σήμερα θέλω να χτίσω μια πλειοψηφία για την κυβέρνηση και για μια νέα μεταμόρφωση. Θα αποτελείται από νέα πρόσωπα και νέο ταλέντο στην οποία κάθε άντρας και γυναίκα θα μπορούν να έχουν θέση», είπε.
Η Λεπέν, η οποία και εκείνη στοχεύει να αλλάξει την ιστορία ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της, ο οποίος ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο και ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002.
Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν τελικά ηττήθηκε όταν οι ψηφοφόροι και από τη δεξιά και από την αριστερά συσπειρώθηκαν γύρω από τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ για να αποκλείσουν ένα κόμμα του οποίου τις ακροδεξιές, αντιμεταναστευτικές θέσεις θεώρησαν δυσάρεστα ξενοφοβικές.
Η κόρη του έχει κάνει πολλά για να αμβλύνει την εικόνα του κόμματός της, και βρήκε ευρεία υποστήριξη μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, προωθώντας τον εαυτό της ως ενάντια στο κατεστημένο, και υπέρμαχο των γάλλων εργατών και των συμφερόντων της Γαλλίας εναντίων των πολυεθνικών και της οικονομικά περιοριστικής ΕΕ.
«Το μεγάλο θέμα στις εκλογές αυτές είναι η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση που θέτει τον πολιτισμό μας σε κίνδυνο», είπε στις πρώτες δηλώσεις της μετά τα αποτελέσματα.
Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στις πολιτικές του Μακρόν, τον οποίο περιέγραψε ξανά ως «βασιλέα του χρήματος», σε μια προσπάθεια να κατακρίνει το παρελθόν του ως τραπεζικού επενδυτή. Οι θέσεις του πάνω στην απελευθέρωση της αγοράς, δήλωσε, θα οδηγήσουν σε αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Γαλλίας, καθώς και σε μαζική εισροή μεταναστών και στην ελεύθερη κίνηση των τρομοκρατών.
Ωστόσο, με αρκετούς ηττημένους υποψηφίους να καλούν τους ψηφοφόρους τους να την εμποδίσουν, φαίνεται ότι η Λεπέν δεν θα αποφύγει παρόμοια μοίρα με αυτή του πατέρα της, όταν αντιμετωπίσει τον Μακρόν σε δύο εβδομάδες.
Ο ηττημένος σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και ο ηττημένος δεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν προέτρεψαν και οι τρεις του ψηφοφόρους τους να συσπειρωθούν γύρω από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.
Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την επιτυχία του Μακρόν με tweet που ανάρτησε στο οποίο έγραφε, «Καλό που ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε με την πολιτική του για μια δυνατή ΕΕ και μια κοινωνική οικονομία αγορών. Του ευχόμαστε τα καλύτερα για τις επόμενες δύο εβδομάδες».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε παρόμοιες ευχές για τον δεύτερο γύρο, είπε ο εκπρόσωπός του στις Βρυξέλλες.
«H άγρια παγκοσμιοποίηση θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας»
Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν.
«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό. Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας».
«Δεν διέφυγε από κανέναν Γάλλο», πρόσθεσε, «ότι το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να ήταν αυτή η εκστρατεία.
Θα λάβει όμως χώρα τώρα αυτή η πολιτική συζήτηση- αντιπαράθεση. Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας».
«Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών. Ή άλλως επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια (…) αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν μπροστά στους γεμάτους ευφορία οπαδούς της.
Για «νίκη για πατριώτες» έκανε λόγο η ανηψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.
Στηρίζει Μακρόν ο Φιγιόν
Στην έμμεση αποδοχή της ήττας τους προέβη ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι στον δρόμο του “βρέθηκαν πολλά και δύσκολα εμπόδια” τα οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει.
Ο κ. Φιγιόν κάλεσε ουσιαστικά τους ψηφοφορίες του να στηρίξουν τον Εμανουέρλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι η ιστορία του Εθνικού Μετώπου είναι συνώνυμη της βίας και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να καταψηφίσουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι τη Μαρίν Λεπέν.
Η κατάρρευση των σοσιαλιστών
Ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλδημοκρατών αναγνώρισε πρώτος την επικράτηση του Μακρόν στις εκλογές -και τον οριστικό θάνατο του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος που συγκέντρωσε μόλις το 6%, καλώντας του ψηφοφόρους του κόμματός του να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου «παρότι δεν ανήκει στην αριστερά και δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει αύριο».
Μιλώντας από το Παρίσι ο Αμόν πρόσθεσε ότι με όλες τις δυνάμεις θα πρέπει να νικηθεί το Εθνικό Μέτωπο. «Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» αναγνώρισε. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά. (…) Είμαι περήφανος για την καμπάνια που έκανα δίνοντας τη θέση που αξίζει στην νεολαία της χώρας.
Η αριστερά δεν είναι νεκρή, ξέρω ότι δεν περιμένετε την αναδιοργάνωση του κόμματος με την επανασύνθεση του παλαιού πολιτικού κόσμου μιας 5ης Δημοκρατίας εξουθενωμένης. Περιμένετε μια αναγέννηση που σήμερα είναι οδυνηρή αύριο θα είναι γόνιμη.
Τεράστια ερωτηματικά για τη στάση του Μελανσόν…
Με εμφανή δυσαρέσκεια ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε στους οπαδούς του ότι « το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν».
Κατηγόρησε τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο «για τους οποίους χαίρονται οι ολιγάρχες» όπως είπε, ότι έχουν προγράμματα «που δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την οικολογική απειλή, η την απειλή που βαραίνει στον ανθρώπινο πολιτισμό».
Και πρόσθεσε: «όποιο και εάν είναι το επίσημο αποτέλεσμα όταν θα γίνει επίσημα γνωστό, θα το σεβαστούμε. Αυτήν την ώρα όμως δεν θα μπορούσα να πω ή να κάνω κάτι περισσότερο και ο καθένας από εσάς ας αποφασίσει με τη συνείδησή του».
Κάλεσε τα 450.000 άτομα του κινήματος που αποφάσισαν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητα του, να εκφρασθούν μέσω της πλατφόρμας του ιστότοπου όπου έχουν δραστηριοποιηθεί, οι δε θέσεις τους θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.
«Σας ζητώ να παραμείνετε συσπειρωμένοι να παραμείνετε εν κινήσει και να κινηθείτε διότι οι προκλήσεις που έχουμε ορίσει, παρά τις δυσκολίες, απομένει να επιτευχθούν» κατέληξε.
Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές, με το ύφος και τον τρόπο του ο Ζαν Λικ Μελανσόν, παρέμεινε «ανυπότακτος» μέχρι τέλους, όπως το σύνθημα της καμπάνιάς του.
Αποδέχεται μεν το αποτέλεσμα και την ήττα του, αρνείται όμως να διαλέξει για το δεύτερο γύρο και καλεί τα 450.000 άτομα που είναι στη βάση του κινήματός του να εκφράσουν την άποψή τους.
Έχοντας πετύχει το τριπλάσιο ποσοστό (19,3%) από αυτό του υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπενουά Αμόν (6,2%) είναι πλέον εκ των πραγμάτων ο επικεφαλής της διαμαρτυρόμενης αριστεράς.
Σε δεδομένη στιγμή επομένως θα πρέπει να εξηγήσει ποια θα είναι η πορεία του και ποιες οι επιλογές του για αυτήν την αριστερά.