Σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για μέτρα με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα «βρέξει-χιονίσει» το 2019 έρχονται οι αποκαλύψεις για όσα περιλαμβάνει το έγγραφο – «βόμβα» που έστειλε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Tα αντίμετρα «θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του Προϋπολογισμού» δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο συγκεκριμένο έγγραφο που εστάλη την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην ολλανδική Βουλή ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
«Όλα τα λεφτά είναι μια λέξη που είπε ο κ. Μοσκοβισί: Νet. Καθαρά. Δηλαδή, καθαρή δημοσιονομική επιβάρυνση δεν θα υπάρχει. Αν πάρουμε για παράδειγμα 1 δισ. μέτρα θα πάρουμε και 1 δισ. θετικά μέτρα» δήλωνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 23 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι εμφανές πλέον ότι δεν ισχύει από την πλευρά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και είναι ένα από τα θέματα που προκάλεσε την έκρηξη του κ. Τσακαλώτου την δεύτερη μόλις μέρα των επαφών με τους Θεσμούς στην Αθήνα, στις 8 Μαρτίου.
Όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή τα αντίμετρα δεν θα εφαρμόζονται όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Σε αντίθεση με το αφήγημα περί «μηδενικής επιβάρυνσης» (“net”) μέτρων και αντιμέτρων, Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε μιλώντας στο protothema ότι «αντίμετρα θα υπάρχουν μόνον αν ξεπερνιέται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ.
Δεν έχει συμφωνηθεί να γίνονται ταυτόχρονα. Η ουδετερότητα, έτσι όπως την εννοεί η κυβέρνηση, δεν ισχύει, δηλαδή ότι “βρέξει-χιονίσει” αν ληφθούν μέτρα 3,6 δισ. για συντάξεις και αφορολόγητο, θα υπάρχουν 3,6 δισ. αντίμετρα». Άρα αν τα νέα μέτρα φτάνουν μόνο για να πιαστεί και όχι για να ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5% τότε τα αντίμετρα θα είναι μηδενικά.
Οι φορο-ελαφρύνσεις για τις οποίες μιλούν εκτενώς στελέχη της κυβέρνησης θα πρέπει να συμφωνούνται προηγουμένως με τους Θεσμούς και να εφαρμόζονται κατά το πρότυπο των διατάξεων για τον δημοσιονομικό «κόφτη» (στην περίπτωση υπερ-απόδοσης) που υπάρχουν στο τεχνικό και στο συμπληρωματικό μνημόνιο. Έτσι, για το 2019, όταν και θα τεθούν σε ισχύ οι περικοπές για συντάξεις-αφορολόγητο, θα επιτρέπεται η διανομή του όποιου πλεονάσματος πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ. Στο περιθώριο των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι αναζητείται ακόμη αλλά δε έχει συμφωνηθεί ένας μηχανισμός (ex ante) ο οποίος θα μπορεί να προβλέπει την απόδοση του 2019 από το καλοκαίρι του 2018, πριν λήξει το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στο θέμα αυτό.