Η Βρετανία δεν θα οργανώσει δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, διαμήνυσε το γραφείο της Βρετανής πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, απαντώντας στον πρώην υφυπουργό Μεταφορών, Τζο Τζόνσον.
Ο Τζόνσον, αδελφός του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε ζητώντας τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία για το Brexit.
«Το δημοψήφισμα του 2016 ήταν η μεγαλύτερη άσκηση δημοκρατίας στην ιστορία αυτής της χώρας», είπε ένας εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι. «Δεν θα έχουμε δεύτερο δημοψήφισμα, σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών της Βρετανίας λόγω Brexit
Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Μεταφορών και αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, Τζο Τζόνσον, από τη βρετανική κυβέρνηση εκφράζοντας τη σφοδρή αντίδρασή του στο σχέδιο του Brexit, το οποίο αποκαλεί “απαίσιο λάθος” και “καταστροφή”.
Μάλιστα, κάλεσε σε νέο δημοψήφισμα επί της δοθείσης συμφωνίας.
“To Brexit έχει διχάσει τη χώρα. Έχει διχάσει τα κόμματα. Έχει διχάσει ακόμη και οικογένειες. Αν και ψήφισα “όχι”, ήθελα απελπισμένα η κυβέρνηση την οποία με περηφάνια υπηρέτησα, να επιτύχει στη διαδικασία του Brexit: έτσι ώστε να ενώσει τη χώρα, το κόμμα και, ναι, την οικογένειά μου επίσης. Κάποιες στιγμές πίστευα ότι αυτό είναι πιθανό. Γι΄ αυτό ψήφισα να αρχίσει η διαδικασία του Άρθρου 50 και επί δύο χρόνια στήριξα την πρωθυπουργό στις προσπάθειές της να διασφαλίσει την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα. Αλλά πλέον έγινε ξεκάθαρο ότι η συμφωνία αποχώρησης που οριστικοποιείται στις Βρυξέλλες, θα είναι ένα τεράστιο λάθος.
Το να φέρνεις το έθνος μπροστά σε μία επιλογή ανάμεσα σε δύο απαράδεκτα αποτελέσματα, την υποταγή και το χάος, είναι μία αποτυχία για τη βρετανική κυβέρνηση σε μέγεθος πρωτόγνωρο από την εποχή της κρίσης του Σουέζ. Οι ψηφοφόροι της περιφέρειάς μου αξίζουν πολλά περισσότερα από την κυβέρνησή τους.
Δεδομένης της μορφής του Brexit τώρα συγκριτικά με αυτό που μας υποσχέθηκαν, το πιο δημοκρατικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στον λαό τον τελευταίο λόγο. Όχι να ξανακάνουμε το δημοψήφισμα του 2016 αλλά να ρωτήσουμε τον λαό αν θέλουν να προχωρήσουμε με το Brexit τώρα που ξέρουμε τι είδους είναι η συμφωνία, αν θα πρέπει να φύγουμε χωρίς κάποια συμφωνία ή αν θα προτιμούσαν να τηρήσουμε τη συμφωνία που ήδη έχουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.