Ερωτηματικά προκύπτουν από το γεγονός ότι η ΝΔ έφτιαξε ένα διαφημιστικό του κυβερνητικού της έργου, όχι στον ένα χρόνο διακυβέρνησης ή στα δύο, αλλά στους επτά μήνες. Κι αυτό, γιατί δεν συνηθίζεται, μια τέτοια επικοινωνιακή κίνηση να γίνεται στο πουθενά.
Ταυτόχρονα δεν μάθαμε πώς πήγε το εξάμηνο των κυβερνητικών στελεχών, μια και είχαν διατυμπανίσει, ότι στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί το έργο τους.
Αυτή η πληθώρα των υπουργών, που ξεπερνούν κατά πολύ έναν λόχο, αλήθεια τι κάνουν; Μικρό κράτος με πενήντα και πλέον υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, δεν γίνεται.
Ούτε βεβαίως με τα βολέματα «ημετέρων» στις διοικήσεις των νοσοκομείων και με τη διατήρηση του διπρόσωπου στις διοικήσεις Οργανισμών και Εταιριών, που ελέγχονται από το δημόσιο.
Επενδύσεις ακούμε, αλλά επενδύσεις δεν βλέπουμε. Το Ελληνικό και η Κασσιόπη είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Στο μεταναστευτικό, το πρόγραμμα των κλειστών κέντρων, που εξαγγέλθηκε στα πέντε νησιά του Α. Αιγαίου, περιλαμβάνει 19.000 θέσεις, την ώρα που ήδη ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 42.000.
Τι θα κάνουν τους πλεονάζοντες 23.000; Θα τους στείλουν στην ενδοχώρα για να μην μπορούν λόγω συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας να προωθηθούν στα μικρασιατικά παράλια;
Και το σπουδαιότερο. Πώς θα αντιμετωπίσουν τις νέες ροές που μπορεί το επόμενο οκτάμηνο να φτάσουν τις 100.000;
Από την άλλη πλευρά ακούμε τον Σύριζα να κατηγορεί την κυβέρνηση για τα κλειστά κέντρα.
Προτιμούν φαίνεται το ξέφραγο αμπέλι, και ταυτόχρονα να μιλούν για προώθηση στην ενδοχώρα, σφυρίζοντας κλέφτικα για τη συμφωνία – δέσμευση, που οι ίδιοι έχουν προσυπογράψει.
Στον Σύριζα, επτά μήνες μετά, ήρθε η ώρα του απολογισμού. Δραγασάκης, Μπαλτάς και Δρίτσας παρουσίασαν το πόνημά τους στα όργανα του κόμματος.
Φταίνε είπαν οι ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις για Δήμους, Περιφέρειες και Ευρωβουλή. Αλήθεια, πόσο κοστίζει η κάθε εκλογική αναμέτρηση, δεν μας είπαν. Ούτε τους νοιάζει άλλωστε. Αυτοί πληρώνουν;
Είπαν επίσης, ότι έκαναν λάθος εκτιμήσεις για τις δυνατότητες του Σύριζα να εκβιάσει με ένα πιστωτικό γεγονός. Και το άσετ του Τσίπρα, ο Βαρουφάκης, παρέσυρε Δραγασάκη και λοιπούς στον δρόμο της απώλειας;
Στο πόνημά τους, επίσης, αναφέρουν ότι είχαν ελλιπή εικόνα για την κατάσταση στο δημόσιο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Μας λένε απλά ότι όταν έλεγε ο Τσίπρας, ότι με ένα άρθρο και έναν νόμο θα καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους, μας δούλευε ψιλό γαζί.
Για να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά ΜΜΕ επιστράτευσαν τη Φλωρεντία και τα τέσσερα κανάλια, έβαλαν λαγούς να κτυπήσουν τις τιμές και έπαιξαν με βοσκοτόπια και με μια τράπεζα, που την οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας, για να έρθει το ΣτΕ να καταργήσει τους κατάπτυστους νόμους και τις μεθοδεύσεις τους.
Επισημαίνουν ότι παρατράβηξε η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και όχι ότι επρόκειτο για έναν παρά φύση γάμο. Τους το επεσήμανε άλλωστε και ο κατά τα άλλα Χριστιανοδημοκράτης Γιούνκερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Όσο για τη δικαιολογία, ότι «δεν θέλαμε να συνεργαστούμε με τους υπεύθυνους της χρεοκοπίας και να προχωρήσουμε και στην διερεύνηση σκανδάλων», η απάντηση είναι πολύ απλή. Γιατί δεν απευθύνθηκαν στο Ποτάμι, που δεν είχε τα χαρακτηριστικά που είχαν αποκλείσει; Γιατί απλά τους βόλευε ο Καμμένος, που πήρε το υπουργείο, τακτοποιώντας παράλληλα και αρκετούς δικούς του. Για προγραμματική συμφωνία, ούτε κουβέντα.
Όσο για τα σκάνδαλα, το εμβληματικό τους, η Novartis, τους έχει γυρίσει boomerang μια και οι καταγγελίες τεσσάρων δικαστικών λειτουργών δείχνουν τις παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στο έργο τους, με τον Πολάκη να μένει αμανάτι που ήθελε πολιτικούς στη φυλακή.
Η συμφωνία των Πρεσπών, που θεωρούν επιτυχία τους, τρίζει, χωρίς να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση.
Δεν είναι μόνον η υπουργός Εργασίας, που επανάφερε την προ συμφωνίας ονομασία της χώρας, αλλά και ο ίδιος ο Ζάεφ, που μίλησε για ταυτότητα μακεδονική και γλώσσα μακεδονική. Να τον χαίρονται τον φίλο τους…