Τα μνημόνια τυπικά ολοκληρώθηκαν και τα στόματα των πρωταγωνιστών της μαύρης αυτής εποχής για την Ελλάδα σιγά-σιγά ανοίγουν.
Ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα Τόμας Βίζερ, ο αυστριακός οικονομολόγος που διετέλεσε επικεφαλής του Euroworking Group από το 2011 έως το 2018, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή δίνει έμφαση στο κρίσιμο επτάμηνο του 2015, επιρρίπτοντας ευθύνες και σε Αμερικανούς οικονομολόγους για τον αρνητικό ρόλο που έπαιξαν εκφράζοντας τις απόψεις τους για την ελληνική οικονομία, ρίχνοντας όμως μεγάλες ευθύνες και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ειδικότερα, μιλώντας για τις δύο φορές το 2012 και το 2015 που ο κίνδυνος του Grexit ήταν πιο έντονος από ποτέ ο Βίζερ εκτιμά ότι το 2015 τα πράγματα ήταν διαφορετικά και πιο επικίνδυνα.
«Το 2012 πίστευα έντονα ότι η Ελλάδα πρέπει και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό ευτυχώς ήταν και η πίστη της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Παρ’ όλο που ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι για ένα ενδεχόμενο ατύχημα, το οποίο δεν θα ήταν οικονομικά επιζήμιο μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δεδομένης της αρνητικής κατάστασης των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκείνη τη χρονική περίοδο πιστεύω ότι αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Το 2015» συνεχίζει ο Βίζερ, «τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Υπήρχαν έντονες απόψεις ορισμένων μελών της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ ή τουλάχιστον συμπεριφέρονταν σαν να ήθελαν να βγει από το ευρώ. Αυτές οι απόψεις ενισχύθηκαν από αρκετούς Αμερικανούς οικονομολόγους που δεν καταλάβαιναν πώς λειτουργεί η Ευρώπη ή μια νομισματική ένωση».
«Δεδομένης της στρατηγικής τους, όντως ήμασταν πιο κοντά στο Grexit από ότι το 2012. Αυτό ήταν ένα πολύ δαπανηρό παιχνίδι που μερικοί άνθρωποι έπαιζαν πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού» τονίζει.
Σε ότι αφορά το πόσο στοίχισε το παιχνίδι αυτό και πόσο διαφορετική θα ήταν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά του πρώτου επταμήνου του 2015 ο Τόμας Βίζερ εξηγεί ότι «υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για το κόστος των πρώτων επτά μηνών του 2015.
Λαμβάνουν συνήθως υπόψη ότι η μείωση του ΑΕΠ το 2015 θα διαρκέσει πολλά χρόνια για να αποζημιωθεί πλήρως. Έτσι, οι απώλειες εξακολουθούν να συσσωρεύονται, αν θέλετε.»
»Το 2014 πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα διατηρούσε την πρόσβασή της στις αγορές και το 2015 προφανώς δεν θα είχαν γίνει οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Έτσι λοιπόν, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το ΑΕΠ να ήταν σήμερα υψηλότερο, το επίπεδο χρέους να ήταν χαμηλότερο και η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να είναι πιο χαλαρή απ’ ό,τι χρειάζεται τώρα».
Για το κόστος του επταμήνου 2015 ο κ. Βίζερ έχει μιλήσει και στο παρελθόν, με πολύ πιο σκληρά μάλιστα λόγια, απαντώντας εμμέσως και στον Γιάνης Βαρουφάκη που τότε ακόμη προκαλούσε συνεχώς με δηλώσεις τους, ενώ είχε περιλάβει τους ευρωπαίους αξιωματούχους και στο βιβλίο του «Ενήλικοι στο δωμάτιο».
Με το κόστος και τις καταστροφικές συνέπειες του α’ εξαμήνου ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί αγαπημένο θέμα και του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ που επιμένει να μιλά για περίπου 100 δισ. ευρώ, ο Βίζερ μιλούσε για διπλάσια ζημιά.
Το α’ εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ δεν στοίχισε 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά μάλλον τα διπλά, έλεγε πριν έξι μήνες ο Τόμας Βίζερ.
«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες.
Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: όλη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή» σημείωνε ο κ. Βίζερ σε συνέντευξη του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, τον Φεβρουάριο, στην οποία δεν χρησιμοποίησε και πολύ απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Γιάνη Βαρουφάκη («ο πλανήτης μας είναι μεγάλος και υπάρχει χώρος για πολλά είδη» ήταν μία από τις φράσεις που είχε πει).