Έτος καμπής για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει το 2017 η Alpha Bank, εκτιμώντας ότι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν δύο μεγάλα ορόσημα για την μετατροπή της χώρας σε επενδυτικό προορισμό.
Στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικό εξελίξεων, η τράπεζα εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει το επόμενο έτος, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο διεθνής περίγυρος θα προσδιοριστεί από τις εξής παραμέτρους:
• Τις διαδοχικές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις με την παράλληλη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
• Την αναμενόμενη ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από 1,7% σε 1,5% με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών (άνω του 3% σε Ιρλανδία και Σλοβακία και κάτω από 1% στην Ιταλία).
• Την εξέλιξη των προσφυγικών ροών που ενδέχεται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των σχετικών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.
• Την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου που ενισχύει την αβεβαιότητα.
• Τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή ως παράγωγο της κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία και των νέων συνθηκών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
• Τη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής καθώς θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ -Ηνωμένου Βασιλείου για το μετά το Brexit περιεχόμενο της σχέσης τους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική τράπεζα καθιστά αναγκαίο τον περιορισμό της ενδογενούς αβεβαιότητας, προκειμένου η χώρα να προσελκύσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και να κινητοποιήσει εκ νέου την επιχειρηματικότητα.
Όπως επισημαίνει παράλληλα, η αξία της αύξησης της επενδυτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας δύσκολα μπορεί να στηριχτεί στην ιδιωτική κατανάλωση που παραμένει καθηλωμένη, κυρίως λόγω του αυξανόμενου φορολογικού βάρους.
Ως εκ τούτου – καταλήγει – η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό μπορεί να αμβλύνει για ένα χρονικό διάστημα το πρόβλημα της ανεπαρκούς σώρευσης αποταμιευτικών πόρων.