Το σχέδιο νόμου για την Ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε τη σημασία του ειδικά σε ό,τι αφορά και τη συναίνεση που δείχνει να επιτυγχάνεται και τον υπουργό Εσωτερικών να παρουσιάζει τα 4 + 1 της συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης συνιστά «πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών».
Πρόκειται για την υλοποίηση μίας προεκλογικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και η Κυβέρνηση υπαναχώρησε σε ορισμένα σημεία έναντι της αρχικής της προτάσεως, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, προκειμένου να συμφωνήσουν κόμματα της αντιπολιτεύσεως και να καταστεί εφικτή η συγκέντρωση των 200 ψήφων που το Σύνταγμα απαιτεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που χειρίστηκε το θέμα και τις συνεννοήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα παρουσίασε κατά το υπουργικό συμβούλιο σημεία του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί καθώς και τα σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη και που είναι τα εξής:
1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.
2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.
4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα
β. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
5. Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.