Χωρίς τη φυσική παρουσία εφοριακών θα γίνονται οι κατασχέσεις από το 2017 καθώς το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα εντοπίζει τους οφειλέτες του δημοσίου και θα λαμβάνει μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου.
Τι σημαίνει αυτό; ότι το νέο λογισμικό με το που περάσει η ημερομηνία πληρωμής κάποιου φόρου θα το καταχωρεί ως ληξιπρόθεσμη οφειλή και σε 15 μέρες θα στέλνεται σήμα προς τις τράπεζες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και στα δικαστικά τμήματα των εφοριών προκειμένου να αναζητηθεί η περιουσία του (ακίνητα, σκάφη κ.λ.π.).
Σε συνδυασμό με το αυτοματοποιημένο σύστημα πλειστηριασμών βγαίνει επί της ουσίας από τη μέση ο ανθρώπινος παράγοντας ή διαφορετικά η κρίση του εφόρου, με την οποία σήμερα μπορεί να ανασταλεί η κατάσχεση για λόγους ανωτέρας βίας.
Όπως αναφέρει το Liberal.gr με βάση το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για:
– Τη δημιουργία ειδικού λογισμικού για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών με μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων.
– Τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων σε εισπράξιμα και μη και διαγραφή όσων κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
– Ενεργοποίηση διατάξεων νόμου έως τον Μάρτιο του 2017, η οποία θα περιλαμβάνει «ελάφρυνση χρέους» για ανείσπρακτο ΦΠΑ που σχετίζεται με απλήρωτα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών.
– Μελέτη, έως τον Μάρτιο του 2017, της πιθανότητας εισαγωγής ενός συστήματος τακτικών μηνιαίων πληρωμών, των φόρων μεμονωμένων φορολογούμενων.
– Η Φορολογική Διοίκηση και το ΚΕΑΟ θα πρέπει έως το Φεβρουάριο του 2017 να κατηγοριοποιήσουν τους οφειλέτες με βάση την οικονομική τους κατάσταση σε συνάρτηση με την ικανότητα να πληρώσουν, κάνοντας μία λίστα των μεγαλύτερων οφειλετών. Η ιεράρχηση των υποθέσεων θα γίνει με βάση τις προοπτικές είσπραξης. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία είσπραξης φόρων και εισφορών από τη φορολογική διοίκηση.
Οι ράμπο των Οικονομικών εισαγγελέων
Υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων συστήνεται το 2017 ειδικό σώμα ελεγκτών το οποίο θα χειρίζεται μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς.
Το νέο σώμα θα στελεχωθεί με επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι θα αναλάβουν να διευκολύνουν το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος για να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου με τη σύσταση του νέου ειδικού ελεγκτικού σώματος, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν πληροφορίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χωρίς δεσμευτικό τρόπο, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια της ΑΑΔΕ τι θα κάνει με τις πληροφορίες αυτές. Επίσης, το νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί θα προβλέπει τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των Οικονομικών Εισαγγελέων με αυτές της ανεξάρτητης ΑΑΔΕ και η νομοθεσία θα διασφαλίζει ότι η καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής με ποινική διάσταση θα αποτελεί αρμοδιότητα των Οικονομικών Εισαγγελέων. Το απόθεμα των εκκρεμών υποθέσεων αυτής της κατηγορίας θα ανατεθεί στους Οικονομικούς Εισαγγελείς.