Στο επιτελείο του νέου πλανητάρχη υπάρχουν και αρκετοί Ελληνες σε καίριες θέσεις. Πρόσωπα – κλειδιά, που στήριξαν την καμπάνια του Ντ. Τραμπ κι έχουν λόγο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
Συγκεκριμένα, ορισμένοι από αυτούς είναι:
Τζορτζ Παπαδόπουλος
Το όνομα του Τζορτζ Παπαδόπουλου στη λίστα με τους πέντε συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής ξάφνιασε πολλούς στην Ομογένεια, αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Και αν κάποιοι Ελληνοαμερικανοί τον γνώριζαν ως γιο του Αντώνη Παπαδόπουλου, του πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, δεν ήταν καθόλου γνωστός στην Ουάσιγκτον.
Σε ηλικία ούτε τριάντα χρόνων –αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο μόλις το 2009– η παρουσία του μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ προκάλεσε το ενδιαφέρον της εφημερίδας Washington Post, που σχολίασε σκωπτικά μια αναφορά στο βιογραφικό του: Σύμφωνα με αυτήν, είχε εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στo Model UN, ένα πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για νέους ηγέτες. Η εφημερίδα αναζήτησε συστάσεις και για την εργασιακή του εμπειρία, αλλά δεν τις βρήκε, καθώς λίγοι στον κλάδο είχαν ακούσει για τον μόλις μερικών μηνών διευθυντή του τμήματος Διεθνούς Ενέργειας, Νόμου και Ασφάλειας Φυσικών Πόρων στο Κέντρο Διεθνούς Δικηγορίας του Λονδίνου.
Πριν από αυτό και για σχεδόν πέντε χρόνια, όμως, ο Παπαδόπουλος συνεργαζόταν με το συντηρητικό ινστιτούτο Hudson ως σύμβουλος για τα θέματα της ενέργειας. Υπό αυτήν τη θέση διοργάνωσε μία από τις πρώτες ημερίδες για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» έχει δηλώσει ότι το θέμα «θα είναι ύψιστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ» αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές. Φαίνεται μάλιστα ότι έχει αναλάβει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και ευρύτερα τις σχέσεις με την Ανατολική Μεσόγειο για την εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, καθώς φέτος το καλοκαίρι ταξίδεψε αρκετά στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, συναντώντας μάλιστα μέχρι και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πάντως ότι βρέθηκε από… σπόντα, καθώς αρχικά είχε ενταχθεί στο επιτελείο του υποψηφίου για την προεδρία Μπεν Κάρσον. Οταν αυτός αποσύρθηκε υποστηρίζοντας τον Τραμπ, ο Παπαδόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό του. Στον βαθμό που θα του δοθεί η ευκαιρία, ελπίζει να μυήσει τον Τραμπ και στα υπόλοιπα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος – για τα οποία πάντως μέχρι στιγμής ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν έχει εκφράσει θέση.
Τζορτζ Τζιτζίκος
Καθ’ όλη την προεκλογική καμπάνια, δίπλα στις φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ βλέπει κανείς έναν μαυρισμένο, γεροδεμένο άντρα με γυαλιά. Είναι ο Τζορτζ Τζιτζίκος, διευθυντής επιχειρήσεων της εκστρατείας του και ένας από την αρχική πενταμελή ομάδα που βρίσκεται δίπλα του από την πρώτη στιγμή. Με μότο του το «οπουδήποτε, οποτεδήποτε» ο Ελληνοαμερικανός από τη Φλόριντα έχει αναλάβει να προετοιμάζει το έδαφος για τις συγκεντρώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών ανά τη χώρα. Η εταιρεία του Telion (όπως «Τέλειον»;) έχει ειδίκευση στη στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση κρίσεων, επιχειρήσεις πολιτικής και VIP – και φαίνεται ότι κάνει «τέλεια» δουλειά, καθώς ο εργοδότης του πρόσφατα τον συνεχάρη δημοσίως, μέσω του Facebook.
Στους πελάτες της Telion συγκαταλέγονται οι τρεις προηγούμενοι υποψήφιοι πρόεδροι του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Λευκός Οίκος επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Σε εκείνον απευθύνθηκε επίσης η BP μετά το δυστύχημα στην υπεράκτια πλατφόρμα της στον Κόλπο του Μεξικού για να διαχειριστεί την κρίση στην περιοχή. Χωρίς αμφιβολία, ο Τζορτζ Τζιτζίκος έχει κερδίσει τη φήμη του ανθρώπου των ειδικών αποστολών. Το κάνει εντασσόμενος στην οργάνωση των πελατών του και προσφέροντας υπηρεσίες «πρώτης θέσης», όπως υπερηφανεύεται.
Από τη θέση του στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, ο Τζιτζίκος έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο κάποιων θερμών επεισοδίων, καθώς από τις συγκεντρώσεις του Τραμπ δεν λείπουν τα παρατράγουδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν διστάζει να αναλάβει ο ίδιος δράση, προσεγγίζοντας τους ταραξίες και ζητώντας τους να φύγουν, είτε με το καλό είτε με τη συνδρομή των ανδρών ασφαλείας. Στους εργαζομένους που βοηθούν στην προετοιμασία της εκδήλωσης όμως δείχνει το φιλικό του πρόσωπο, δωρίζοντάς τους καπέλα της εκστρατείας του Τραμπ, ενίοτε σχολιάζοντας ότι ταιριάζουν και με τα χρώματα που φοράνε…
Ρινς Πρίμπους
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Ρινς Πρίμπους είδε αυτό που ευχόταν να πραγματοποιείται: «Ελπίζω και προσεύχομαι να κατέβει η Χίλαρι Κλίντον, θα είναι η καλύτερη αντίπαλος διότι θα ενώσει το κόμμα μας», είχε δηλώσει στην «Καθημερινή» σε ανύποπτη στιγμή. Αυτό που σίγουρα δεν ήλπιζε τότε ήταν ότι το κόμμα του θα είχε έναν τόσο διχαστικό υποψήφιο όσο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η πορεία του ρεπουμπλικανικού κόμματος προς τις εκλογές ήταν τόσο προβληματική, που το περιοδικό Bloomberg Businessweek αναρωτήθηκε σε πρωτοσέλιδό του αν η δουλειά του Πρίμπους είναι η πιο δύσκολη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκ της θέσεώς του, ο 44χρονος Ρεπουμπλικανός κλήθηκε να ενώσει το κόμμα του υπό τον Τραμπ – κάτι που έστω και την τελευταία στιγμή δείχνει να επιτυγχάνει, αφού ακόμη και ο Τεντ Κρουζ συντάχθηκε μαζί του. Ο Πρίμπους είναι ήπιος, γλυκομίλητος και έχει προσπαθήσει να ανοίξει το κόμμα στους νέους, στις γυναίκες και τις μειονότητες – χαρακτηριστικά που έρχονται σε αντίθεση με το στυλ αλλά και κάποιες από τις θέσεις των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Παρά ταύτα, εκτιμά ότι ο Τραμπ θα προσεγγίσει περισσότερους ψηφοφόρους αυτών των κατηγοριών από τον προηγούμενο υποψήφιο πρόεδρο Μιτ Ρόμνεϊ. Και δεν διστάζει να απειλήσει όσους δεν έχουν ακόμη συνταχθεί με την επιλογή του κόμματος, όπως ο Τζεμπ Μπους και ο Τζον Κέισικ, με κυρώσεις.
Ο Πρίμπους είναι υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή που έχει από την πλευρά της μητέρας του. Μάλιστα, εμφανίζεται τακτικά με την οικογένειά του στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον. Οταν ήταν παιδί, για χρόνια περνούσε τα καλοκαίρια με τους συγγενείς του στην Αθήνα και γνωρίζει αρκετά καλά την πόλη, ενώ τα Ελληνικά του είναι καλύτερα ακόμη και από ομογενείς που ασχολούνται επαγγελματικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Παρά τον νευραλγικό του ρόλο, ωστόσο, παραμένει σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη μάχη για την οποία προετοιμαζόταν τόσα χρόνια ο Πρίμπους, με στόχο να δώσει τον Λευκό Οίκο στους Ρεπουμπλικανούς, πλησιάζει. Μάλλον όμως δεν είχε τον Τραμπ στο μυαλό του όταν έλεγε στην «Καθημερινή» ότι «πρέπει να γίνουμε ένα προεδρικό κόμμα που θα νικήσει σε μια μεγάλη, πολιτισμική αναμέτρηση».