Η φήμη της Βρετανίας και των ΗΠΑ ως των καλύτερων χωρών για όσους επιλέγουν να ζήσουν και να δουλέψουν μακριά από την πατρίδα τους δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται πια στην πραγματικότητα, ενώ κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται ο χειρότερος προορισμός για όσους τα… μαζεύουν για το εξωτερικό.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε 13.000 εκπατρισμένους 166 εθνικοτήτων, ΗΠΑ και Βρετανία, μετά τις αμερικανικές εκλογές και το Brexit του 2016, θεωρούνται πλέον λιγότερο φιλικές και πολιτικά σταθερές, ενώ όπως λένε οι συμμετέχοντες, το επίπεδο ζωής πέφτει κατακόρυφα, αν συναρτηθεί και με παράγοντες όπως οι παροχές υγείας ή η ικανότητα να αναλάβεις τα βάρη ενός παιδιού στις ΗΠΑ ή η στέγαση στη Βρετανία, αναφέρει το newmoney.
Η έρευνα Expat Insider γίνεται κάθε χρόνο από την InterNations, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει 2,8 εκατ. μετανάστες παγκοσμίως. Στόχος του να καταγράφει τις απόψεις εκατομμυρίων στελεχών, εξειδικευμένων εργαζομένων, φοιτητών και συνταξιούχων που ζουν εκτός της χώρας τους. Διεθνώς υπάρχουν περί τα 50 εκατ. εκπατρισμένοι, σύμφωνα έρευνα της Finaccord. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 60 εκατ. την επόμενη πενταετία.
Κορυφαία επιλογή κρίθηκε στη φετινή έρευνα το Μπαχρέιν, ως κατάλληλος τόπος για να εργαστεί κανείς και να αναθρέψει την οικογένειά του. Οι ξένοι εκεί νοιώθουν ευπρόσδεκτοι και η χώρα του Περσικού απέχει πολύ από τις γειτονικές της, όπως το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, καθώς φιγουράρουν στις τελευταίες θέσεις της πρώτης δεκάδας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στον… πάτο της κατάταξης, λόγω της κρίσης που δεν λέει να τελειώσει.
Οι 10 κορυφαίες και οι 10 τελευταίες επιλογές των ερωτηθέντων
Η Αυστραλία που πέρυσι ήταν στις τοπ 10 φέτος έπεσε στα…τάρταρα, ήτοι στην 34η θέση
Από τα αγαπημένα μέρη των εκπατρισμένων σε ό,τι αφορά την εργασία, είναι η Κίνα, με τα 2/3 να δηλώνουν ευτυχείς με τις καριέρες τους.
Από την άποψη της ποιότητας ζωής, η Κίνα πάντως φιγουράρει στην 55η θέση σε σύνολο 65 χωρών, καθώς κυρίως οι μετανάστες με παιδιά ανησυχούν για την τεράστια μόλυνση και το κόστος υγείας και εκπαίδευσης.
Στην Ασία πάλι, η Ταϊβάν που πέρυσι ήταν πρώτη στη λίστα, φέτος υποχώρησε στην τέταρτη θέση, η Σιγκαπούρη ανέβηκε στο τοπ 10 ενώ η ανταγωνίστριά της Σιγκαπούρη βρίσκεται στην 39η θέση, κατά 5 θέσεις πάνω από πέρυσι.
Πίσω στην Ευρώπη, η Βρετανία έχει καταποντιστεί μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, υποχωρώντας κατά 21 θέσεις, στην 54η θέση.
Όσο για τις ΗΠΑ, η πολιτική μεταβλητότητα της στοίχισε πολλές θέσεις. Μόλις το 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχει θετική άποψη για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, από 68% πέρυσι. ΟΙ ΗΠΑ φιγουράρουν στην 43η θέση από την 26η πέρυσι.