Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πολύ δύσκολη, διότι τα δεδομένα είναι τόσο ελαστικά, ενώ μια νέα έρευνα δείχνει πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά. Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της, προκειμένου να ποσοτικοποιήσει την φοροαποφυγή ανά κράτος. Ξεκινάει αυτή η εβδομαδιαία οικονομική έρευνα και ακολουθείται από μια ματιά στη συνακόλουθη μείωση των καινοτόμων ιδεών, μια άλλη στην πορεία της τιμολόγησης στις αγορές και ένα τελικό κομμάτι για τον πληθωρισμό και τους μισθούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αναφέρει το newmoney.
Ποιος αποκρύπτει τους φόρους
Το ένα δέκατο του συνολικού πλούτου του κόσμου παράγεται σε παράκτιους φορολογικούς παραδείσους, αλλά το μερίδιο αυτό αγγίζει το 15% για την Ευρώπη και το 60% για τις χώρες του Κόλπου και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όταν πρόκειται για τον συνολικό υπεράκτιο πλούτο ως μερίδιο του ΑΕΠ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Αργεντινή οδηγούν την “κούρσα”, ενώ η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν όλοι πάνω από το μέσο όρο. Οι ΗΠΑ είναι ελαφρώς κάτω του μέσου όρου.
Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που συνδέονται στενά με ένα μεγάλο μέρος της υπεράκτιας περιουσίας ως προς το ΑΕΠ, με την παρουσία εθνικών πόρων και την πολιτική και οικονομική αστάθεια. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο οικονομολόγος Gabriel Zucman.
Ο υπεράκτιος πλούτος ενισχύει την ανισότητα όταν ενσωματώνεται στα φορολογικά δεδομένα, επειδή ανήκει κυρίως στα πλουσιότερα νοικοκυριά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία, το 30% έως 40% του πλούτου που έχει το πιο εύπορο 0,01% των νοικοκυριών παραμένει στο εξωτερικό. Οι πλουσιότεροι Ρώσοι διατηρούν το 60% του πλούτου τους στο εξωτερικό. «Ο τρόπος με τον οποίο μετράμε την ανισότητα στην οικονομία και στις κοινωνικές επιστήμες είναι ότι βασιζόμαστε πολύ στα φορολογικά στοιχεία», δήλωσε ο Ζουκμάν. “Υπάρχει το προφανές πρόβλημα ότι υπάρχει φοροαποφυγή: αν κοιτάξετε μόνο τα φορολογικά δεδομένα υπάρχει ο κίνδυνος να υποτιμήσετε την πραγματική συγκέντρωση του πλούτου.”