Τον βηματισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ακολουθούν και οι θεμελιωμένες τριετίες , σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που δίνει σημερινή εγκύκλιος του Υπουργείου εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση που δικαιούνται ο εργαζόμενος στην περίπτωση που έχει “κλειδώσει” έως και 9 έτη εργασίας ανέρχεται σε έως 30%. Οι διαμορφωμένες τριετίες – έχει τονίσει η Υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου – θα προσαυξάνονται με βάση τα 650 ευρώ ενώ μέσω του πληροφοριακού προγράμματος του ΣΕΠΕ θα παρακολουθούνται 110.000 επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν προέβησαν σε αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου, αναφέρει το newmoney.
Πόσους αφορούν όμως οι νέες τριετίες;
Υπενθυμίζεται πως από το 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14/2/2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Η σκληρή πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι εργαζόμενοι να χάσουν τις τριετίες τους καθώς απολύθηκαν , μετακινήθηκαν η πέρασαν στη μερική απασχόληση. Οι λίγοι τυχεροί που είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία ,δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω. Έτσι για παράδειγμα , αν ο μισθός αυξηθεί 11% με μια τριετία θα στα 715 ευρώ και με τρεις τριετίες στα 845 ευρώ.
Σήμερα, σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, στο σύνολο των εργαζομένων, οι 422.150 εργαζόμενοι απασχολούνται με μερική η εκ περιτροπής απασχόληση. Σε αυτούς προστίθενται 216.150 εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται μεν με πλήρη απασχόληση αλλά οι αμοιβές τους περιορίζονται στη ζώνη των 501-600 ευρώ. Έτσι συνολικά 638.300 εργαζόμενοι σε σύνολο 1,9 εκατ. έχουν απολαβές κοντά στο όριο της φτώχειας.
Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν τη μεταβολή αποδοχών, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποβάλλοντας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 το έντυπο Ε4 (πίνακας προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών.