Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς στην επιλογή των σχολικών ειδών αλλά και των παιχνιδιών που τα συνοδεύουν διότι κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών αλλά και αδικαιολόγητα ακριβά λόγω των παιχνιδιών που τα συνοδεύουν.
Τα σχολικά είδη ενώ είναι χρηστικά αντικείμενα για τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σχολείο, τα παιχνίδια που συνοδεύουν πολλά από αυτά (στυλοί με φαναράκια, μολύβια με κορδέλες κλπ) ή σχολικά είδη που μοιάζουν με παιχνίδια (γόμες που μοιάζουν με φράουλες ή αρκουδάκια ή μυρίζουν άρωμα) δεν έχουν κατασκευασθεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την ασφάλεια των παιχνιδιών, αλλά με βάση την γενική ασφάλεια προϊόντων για ενήλικες.
Του Νίκου Κατσαρού
Ετσι από την χρήση αυτών των ειδών τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν δερματικές αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα, ασθματικές καταστάσεις, συχνούς πονοκεφάλους, ζαλάδες, ατονία, γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και βλάβες στην υγεία που θα εμφανισθούν αργότερα ιδιαίτερα σε συνέργεια και από άλλες χημικές ουσίες (ατμοσφαιρικοί ρύποι, υπολείματα φυτοφαρμάκων από τρόφιμα κλπ.) που θα εισέλθουν στον οργανισμό τους.
Γιαυτό σαν γενικό κανόνα δεν αγοράζουμε σχολικά είδη που συνοδεύονται με παιχνίδια και δεν αγοράζουμε σχολικά είδη που μοιάζουν φρούτα, ζωάκια κλπ.
Ίσως οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι σημαντικότερο σε αυτήν την φάση της ζωής τους ,τα παιδιά τους να αγαπήσουν το βιβλίο με τα θαυμάσια παραμύθια κ.α.και μέσα από αυτά την διαδικασία της γνώσης και την αναζήτηση χαράς και ικανοποίησης.
Τα είδη που πρέπει να δείχνουν οι γονείς μεγάλη προσοχή είναι τα εξής:
Στυλό που ανάβουν, τα οποία περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να καταπιεί το παιδί.
Προϊόντα με διάφορα αρώματα, τα οποία παράγονται από αμφίβολης ασφάλειας χημικά, τα οποία εισπνέει το παιδί.
Είδη που μπορούν να κρεμαστούν στον λαιμό του παιδιού με κορδόνια και μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.
Στυλό, που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια κ.λπ., τα οποία περιέχουν υγρά αγνώστου προελεύσεως και συνεπειών, εάν το παιδί καταπιεί το υγρό.
Σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες, οι οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις.
Επίσης αποφεύγουμε τα εξώφυλλα από τετράδια, βιβλία, κλπ.με στάμπες πλαστικές που περιέχουν φθαλάτες που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ορμονικοί διαταράκτες και προκαλούν βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Οι φθαλικές ενώσεις (φθαλάτες) που υπάρχουν σε πλαστικές στάμπες σε σχολικά είδη, ρούχα κλπ. έχουν απαγορευθεί στην Ε.Ε. από το 2005, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ενδεχόμενα σε εισαγόμενα είδη από τρίτες χώρες.
Η πλαστική επένδυση με το πλαστικό PVC ενδεχόμενα να περιέχει κάδμιο ,γνωστή τοξική και καρκινογόνο ουσία,που πρέπει να αποφεύγεται μάλιστα, κάποια σχολικά είδη επισημαίνουν ότι δεν έχουν κάδμιο.
Oι γονείς έχουν μία βασική υποχρέωση για τα πρωτάκια,να αγαπήσουν το βιβλίο, ως μοναδικό όργανο έκφρασης και καθρέφτη του εαυτού τους, το βιβλίο που απειλείται από τα ηλεκτρονικά μέσα και όχι μόνον.
*π. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος