Στα 280 στρέμματα… έκατσε η μπίλια ως προς την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό μετά τη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 15-1.
Η έκταση είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι και είχαν συζητηθεί μέχρι σήμερα που έκαναν λόγο ακόμη και για 3.000 στρέμματα ή ακόμη και το 1/3 της έκτασης ωστόσο δεν παύει να μπλοκάρει ως ένα βαθμό την επένδυση, αναφέρει το newmoney.
Από πλευράς του επενδυτικού σχήματος φαίνεται να τηρείται επί του παρόντος στάση αναμονής μέχρι να έχει στα χέρια του τις ακριβείς λεπτομέρειες της απόφασης, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο ακριβώς σημείο της έκτασης υφίσταται το ζήτημα με τα αρχαιολογικά. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα σημεία είναι στην περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, στην περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και σε ένα κομμάτι προς το λόφο Χασάνι.
Απολύτως κρίσιμο είναι το πού έχουν προσδιοριστεί επακριβώς τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεδομένου ότι στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν χωροθετηθεί ένα κομμάτι της οικιστικής ζώνης καθώς κι ένα τμήμα από τους επαγγελματικούς χώρους και τα γραφεία.
Η ψηφοφορία
Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων:
– Η μία προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων
– Και η δεύτερη, που τελικά υιοθετήθηκε, προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280, εν τέλει) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.
Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης.
Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη:
α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και
β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.
«Κατ’ αρχήν ικανοποιημένο» το Μαξίμου
Κατ’ αρχήν ικανοποίηση εκφράζεται από την κυβέρνηση για την εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ.
Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.