Στην αυξημένη πιθανότητα πρόωρων εκλογών και στο – κατά πάσα πιθανότητα – θετικό ρίσκο που ενέχεται σε αυτές στέκονται αρκετοί αναλυτές, μετά τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας μας.
Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα «βλέπει» η Capital Economics σε ανάλυσή της για τις επερχόμενες εκλογές, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε με 151 «ναι» η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας πως ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο, εφόσον εκτιμήσει ότι τότε είναι η καλύτερη περίοδος προκειμένου να αποφύγει μία σημαντική ήττα στις ευρωεκλογές, η οποία θα προκαλούσε φθορά στη φήμη του, αναφέρει το protothema.
Η Capital Economics αναφέρει επίσης ότι, δεδομένου πως έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση μπορεί να βρει τις απαραίτητες ψήφους για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία σημειώνει πάντως ότι παραμένει μη δημοφιλής μεταξύ των πολιτών.
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η Ν.Δ. θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ωστόσο εκτιμάται ότι θα βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές.
Citigroup: Θετικό το ρίσκο των εκλογών
Οι εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 18 Οκτωβρίου το αργότερο, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αυξήσει το ρίσκο πρόωρων εκλογών την άνοιξη, τονίζει η Citigroup σε έκθεσή της. Η βελτίωση της οικονομίας έχει βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του από τα χαμηλά του 2017 περίπου στο 25%, ένα ποσοστό που όμως δεν αρκεί για να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία (με τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν περίπου 37%).
Μια συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα θα είναι πιο φιλική για τις αγορές και το επιχειρείν σε σχέση με τον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό, αν και αναμένεται να παραμείνει δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης, δεδομένου του κατακερματισμού στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Αναφερόμενη στην οικονομία της Ελλάδας, η Citi αναφέρει πως το τέλος της περιόδου των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 και η καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική απόδοση συνέβαλε στο να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές – και κυρίως στα έσοδα από τον τουρισμό – και σε ξένες επενδύσεις. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν υπερβαίνει το 1% περίπου σε ετήσια βάση σύμφωνα με τη Citi και δεν αναμένεται να επιταχύνει καθώς ο πληθυσμός μειώνεται, ο ρυθμός αποταμίευσης παραμένει αρνητικός και η τραπεζική πίστωση συστέλλεται.
Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει λιγότερο περιοριστική το 2019-20, κάτι που θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο ρυθμός ιδιωτικής δαπάνης θετικός.
Θετική στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια
Ο οίκος εκτιμά ότι το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία ενός είδους bad bank ίσως βοηθήσει να απελευθερωθεί κάποια ρευστότητα στην οικονομία το 2019-20. Συνολικά, ωστόσο, η οικονομική προοπτική παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων επενδυτών, που είναι στην ουσία το μόνο κανάλι χρηματοδότησης για την οικονομία. Η δυνητική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή, δεδομένων των «φτωχών» δημογραφικών τάσεων.