Οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου βάσει των οποίων θα δοκιμαστούν οι ελληνικές τράπεζες ενόψει των επικείμενων stress tests τον Φεβρουάριο, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών υπό τον επικεφαλής της Νίκο Καραμούζη με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως το δυσμενές σενάριο αναμένεται να είναι πιο αντίξοο σε σχέση με αυτό που υιοθετήθηκε στο προηγούμενο stress test σε μία προσπάθεια των εποπτικών αρχών να αυξήσουν την αξιοπιστία της άσκησης ώστε να μην υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης.
Το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων επικεντρώνεται στους δείκτες που θα υιοθετηθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών για την κάλυψη του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου, που μέχρι σήμερα ήταν 8% και 5,5% αντίστοιχα, αλλά και στον χρόνο που θα δοθεί για την κάλυψη τυχόν πρόσθετων κεφαλαίων, αναφέρει το newmoney.gr.
Η αγωνία αφορά τις παραδοχές σε σχέση με τα ακίνητα που οι τράπεζες έχουν ως ενέχυρα για τα εξυπηρετούμενα και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τις συνθήκες ρευστοποίησής τους και τις τάσεις στις τιμές της αγοράς την προσεχή τριετία.
Την ίδια στιγμή όμως ο επόπτης αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση προς τους τραπεζίτες για τη βελτίωση του αριθμού των ρυθμίσεων αλλά και των ποσοστών εξυπηρέτησης ρυθμισμένων δανείων προωθώντας γενναιότερες ρυθμίσεις που δεν περιορίζονται απλά στην χρονική διάρκεια των δανείων αλλά και με μοχλό πίεσης τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εξάλλου η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η ψήφιση της νομικής κάλυψης για ρυθμίσεις με μερική διαγραφή χρέους, η λειτουργία της πλατφόρμας εξωδικαστικής διευθέτησης και η αδειοδότηση, ως τώρα, δέκα εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, διαμορφώνουν, για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ομαλές συνθήκες για να λειτουργήσουν οι τράπεζες, γεγονός που επισημαίνεται πλέον ευθέως στις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απ’ τις Αρχές.