Από τον Alexis de Tocqueville στον Αλέξη μέσω Πολάκη

Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση, έχει ανάγκη από συναίνεση και θα ήταν ευχής έργο-γιατί όχι- να φθάσει στο σημείο της συνεργασίας εφόσον συντρέξουν εθνικοί λόγοι.

Του Χάρη Παυλίδη*

Η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, κυρίως η συχνή επαφή του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν είναι μόνο αυτονόητη αλλά και αναγκαία. Ειδικά υπό τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Ωστόσο προϋπόθεση για το αυτονόητο σε μια δημοκρατία, δεδομένου ότι η “συνεννόηση” και “συναίνεση” δεν πωλούνται συσκευασμένες στα περίπτερα, είναι η επίκλησή τους να μη γίνεται όταν η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Και πάντως η κυβέρνηση που συνήθως τη χρειάζεται, να την υποστηρίζει εμπράκτως. Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ζητάει τη συναίνεση κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα στη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ εμφανώς τα στελέχη των κομμάτων που συγκυβερνούν και οι υπουργοί της κυβέρνησης φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να την υπονομεύουν.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, προεξάρχουσας της αξιωματικής, εκ της θέσης της δεν έχει λόγο να επιμένει προκειμένου να συνετίσει τη κυβέρνηση. Άλλωστε η συναίνεση είναι άνευ αντικρίσματος όταν ακολουθεί παράλληλες πορείες που δεν συγκλίνουν σ’ ένα κοινό σημείο επαφής.

Επιπλέον είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως και σ’ ένα μικρότερο βαθμό η αντιπολίτευση, αναφέρονται στη συναίνεση προσχηματικά και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά δηλώσεων και ενεργειών- κυρίως κυβερνητικών παραγόντων και δευτερευόντως στελεχών της αντιπολίτευσης- που παντοιοτρόπως πασχίζουν να κρατούν τις αποστάσεις και ενίοτε να τις διευρύνουν.

Μόλις χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που σημειωτέον νυχθημερόν ασχολείται με το facebook αντί με τα τεράστια προβλήματα του ΕΣΥ, εξέθεσε όσους από τη κυβέρνηση επιρρίπτουν στην αντιπολίτευση την ευθύνη για την έλλειψη συναίνεσης και συνεννόησης.

Με το γνωστό χυδαίο τρόπο έκφρασης, ο πρώην αριστεριστής με… μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο μάθημα “φονιάδες των λαών Αμερικάνοι”, καθύβρισε τους πάντες γιατί δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία σε όσα είπε ο πρόεδρος Ομπάμα για το χρέος.

Αντιγράφουμε αυτολεξεί το… ρεσιτάλ “συναινετικού” λόγου του υπουργού που ο πρωθυπουργός έκρινε άξιο στον πρόσφατο ανασχηματισμό να συνεχίσει το επιτυχές έργο του.

“Λαμόγια, κομπλεξικοί, δηθενάδες του μικροαστικού ψευτοευπρεπεισμού(που είσαι Μπαμπινιώτη), πολιτικά φερέφωνα της διαπλοκής, πληρωμένα μικρόφωνα και κονδυλοφόροι: Καταπιείτε τη γλώσσα σας, πνιγείτε στη χολή σας, κρεμαστείτε από τις γραβάτες σας……. “(Τα αποσιωπητικά πάνω από τρία για να έχουμε). Και κλείνει το καμάρι της κυβέρνησης ως εξής: “Τη σημασία αυτού που έγινε σήμερα για το Χρέος(με κεφαλαία) δεν την κρύβετε ότι(ό,τι) αηδία και να πείτε”.

Δύο παρατηρήσεις στα γρήγορα: Παρατήρηση πρώτη, ο κ. Πολάκης δεν βρίσκεται τυχαία στη κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός διέκρινε στον χαρακτήρα του ανδρός, όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας υπουργός προκειμένου να προάγει το δημόσιο ήθος και να απευθύνεται με πολιτισμένο τρόπο στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Προφανώς ο κ. Τσίπρας-μια και δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός του συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο- αν μη τι άλλο συμφωνεί μαζί του. Παρατήρηση δεύτερη, όσοι ασκούν εμμέσως ή αμέσως κριτική στον κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι δεν παρέχει συναίνεση στη κυβέρνηση, θα μπορούσαν να συνυπάρξουν με τον κ. Πολάκη και αρκετούς άλλους που συκοφαντούν καθημερινά τους ίδιους και τις ιδέες τους;

Κλείνοντας, η χώρα χρειάζεται συνεννόηση, έχει ανάγκη από συναίνεση και θα ήταν ευχής έργο-γιατί όχι- να φθάσει στο σημείο της συνεργασίας εφόσον συντρέξουν εθνικοί λόγοι. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα συμβεί(δυστυχώς για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα) όσο ο κ. Τσίπρας αισθάνεται επικεφαλής καραβανιού, με σκυλιά γύρω του να γαβγίζουν…

ΥΓ Αλήθεια, θα ήταν καλή ιδέα η ΓΓ Ενημέρωσης να μεταφράσει τα… πονήματα του κ. Πολάκη και να τα στείλει ως “σουβενίρ” στον πρόεδρο Ομπάμα ώστε να θυμάται την επίσκεψή του στην Αθήνα. Τώρα μάλιστα που έχει χρόνο θα είναι σε θέση να μελετήσει τη διαφορά της Δημοκρατίας του Alexis με τη Δημοκρατία του Alexis de Tocqueville.

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ: NEWS247.GR

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Opinion