Ενώ ο Κατρούγκαλος υποσχόταν αυξήσεις και η Αχτσιόγλου μιλά για κόφτη στις περικοπές έως 18% από 1/1/2019, η κυβέρνηση αρπάζει τον «θησαυρό του μακαρίτη», και μάλιστα από το 2016!
Νέο «ύπουλο» χτύπημα στις χήρες και τα ορφανά αποκαλύπτουν οι πρώτες συντάξεις που, από τον φετινό Μάρτιο, άρχισε να εκδίδει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, αναφέρει το newmoney.
Εκτός από όλες τις γνωστές πια περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου στις χήρες (παίρνουν το 50% αντί του 70% της σύνταξης του θανόντος, αναστέλλεται ή καταργείται η σύνταξη μετά από 3 χρόνια αναλόγως ηλικίας κ.λπ.), το «business stories» φέρνει στο φως τα νέα εκκαθαριστικά συντάξεων, που αποκαλύπτουν ότι το νυστέρι ήταν τελικά ακόμα πιο βαθύ:
– Η σύνταξη που παίρνει η οικογένεια του θανόντος δεν υπολογίζεται πια με βάση αυτή που θα δικαιούταν αν ζούσε μέχρι σήμερα ο άμεσα δικαιούχος, αλλά με την κομμένη σύνταξη που θα έπαιρνε… εάν ζούσε έως το 2019 και μετά!
– Τις μειώσεις που έρχονται δεν πρόλαβε να τις δει ο αποβιώσας συνταξιούχος, όπως δεν τις έχουν δει ακόμα και όσοι θα βρίσκονται εν ζωή μετά την 1/1/2019. Τις βλέπουν τώρα όμως οι άνθρωποι που άφησε πίσω ο θανών, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκδίδει σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο και τα παιδιά τους, παίρνοντας ως δεδομένο ότι η σύνταξη του άμεσα δικαιούχου έχει ήδη περικοπεί. Για το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή, οι συντάξεις όσων απεβίωσαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν ήδη περικοπεί πολύ πριν από το 2019: από το 2016!
– Οι περικοπές στον υπολογισμό της σύνταξης του θανόντος δεν περιορίζονται στο 18% που έχει τεθεί ως πλαφόν για όσους άμεσα δικαιούχους θα τις υποστούν -εφόσον ζουν- από την 1/1/2019. Η οικογένειά του βλέπει από τώρα ότι η σύνταξη του ανθρώπου τους μειώθηκε κατά 20% ή 30%!
Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά
Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να αποδειχθεί ότι το 2016, όταν ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριζε πως «δεν μειώνονται» (ή και ότι «αυξάνονται»!) οι κύριες συντάξεις, οι μειώσεις ήταν ήδη γεγονός – από το 2016 και όχι από την 1/1/2019. Αλλά τις υφίστανται πλέον οι χήρες και τα ορφανά παιδιά των δικαιούχων. Οπως τώρα αποκαλύπτεται, και αυτό ακόμα το δίχτυ ασφαλείας που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για πλαφόν 18% στις περικοπές, δεν αφορά τις συντάξεις όσων απεβίωσαν μετά τις 13 Μαΐου 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος 4387 με υπογραφή Κατρούγκαλου. Και ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δίνει μάχες για να περιορίσει, μεταθέσει ή ακυρώσει τις περικοπές των κύριων συντάξεων που επίκεινται για όλους από την 1/1/2019, στις συντάξεις χηρείας οι περικοπές αυτές εφαρμόζονται ήδη – χωρίς καν το πλαφόν 18% στις μειώσεις.
Συγκεκριμένα:
Τέλος Μαρτίου 2018, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε Πράξη Κανονισμού Συντάξεως, ενημερώνοντας χήρα δημοτικού υπαλλήλου ότι, όπως και η ίδια γνώριζε άλλωστε, θα εισπράττει στο εξής μόνο το 50% και όχι το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου της.
Αυτό που δεν γνώριζε είναι ότι η σύνταξη του άμεσα δικαιούχου, του συζύγου της δηλαδή, επανϋπολογίστηκε στα 722 ευρώ μεικτά, αντί για 906 ευρώ που θα λάμβανε ο ίδιος εάν ακόμα ζούσε έως και τις 31/12/2018! Επειδή απεβίωσε όμως το καλοκαίρι του 2016, λίγο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η σύνταξή του (που αποτελεί τη βάση υπολογισμού και της σύνταξης χηρείας) μειώθηκε κατά 20% ή 184 ευρώ τον μήνα, χωρίς να εφαρμοστεί πλαφόν 18%, όπως προνόησε η κυβέρνηση να ισχύσει για όσους θα βρίσκονται εν ζωή την 1/1/2019.
Το τελικό ποσόν που παίρνει η χήρα είναι μόλις 361 ευρώ (το 50% της υπερμειωμένης σύνταξης του θανόντος) και ισχύει αναδρομικά από το την 1/9/2016, όσο διάστημα δηλαδή ζούσε με την προσωρινή σύνταξη, μέρος της οποίας θα κληθεί τώρα να επιστρέψει, γιατί η σύνταξη που εκδόθηκε είναι μικρότερη της προσωρινής. Αντίστοιχα, μια άλλη σύζυγος στρατιωτικού που απεβίωσε τον Αύγουστο του 2016 διαπιστώνει ότι η σύνταξη του άμεσα δικαιούχου συζύγου της μειώθηκε αναδρομικά από τα 1.308 ευρώ σε 956 ευρώ. Περικόπηκε δηλαδή κατά 352 ευρώ ή 27%! Θα πάρει σύνταξη χηρείας 478 ευρώ (50% του άμεσα δικαιούχου), αλλά η μείωση κατά 27% ισχύει και αναδρομικά, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Τότε δηλαδή που η ίδια και ο σύζυγός της άκουγαν τον τότε υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση να λιθοβολούν όσους έλεγαν πως έκοψαν τις συντάξεις.