Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να έχει καταλήξει τελικά στο σχέδιο διάσωσης της λίρας που του πρότειναν οι συνεργάτες του στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά μια ματιά πίσω από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων στις αναδυόμενες αγορές δείχνει ότι η Άγκυρα βρίσκεται στην αρχή μιας μακράς και ακανθώδης πορείας.
Και αυτό μόνο αν επιλέξει να κάνει πράγματα «by the book». Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, έχει ανταμειφθεί καθώς το πιστωτικό της ίδρυμα καταγράφει εισροές και χαμηλή μεταβλητότητα. Τα οποία οφείλονται στις εξαιρετικά ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές της, αλλά χρειάστηκε τρία χρόνια για να φτάσει σε αυτό το στάδιο. Η Αργεντινή επωφελείται ήδη από την έντονη άνοδο αυτού του μήνα, κάτι περισσότερο από το διπλάσιο των 300 μονάδων βάσης που η Τουρκία αύξησε την τιμή την Τετάρτη, αναφέρει το newmoney.
Στην ιδανική περίπτωση, ο Ερντογάν θα έπρεπε να παίρνει το μάθημά του από τον ίδιο τόπο που η Nabiullina έμαθε τα κόλπα της: την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Πίσω στις αρχές του 2014, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της χώρας αψήφησαν την πολιτική πίεση και αύξησαν τα επιτόκια σε μια συνάντηση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας ένα παράδειγμα στον υπόλοιπο αναδυόμενο κόσμο. Όμως, δεδομένου ότι ο Ερντογάν τώρα αποκαλεί τις αυξήσεις των επιτοκίων ως “τη μητέρα όλων των δεινών”, φαίνεται απίθανο να κοιτάξει στο παρελθόν για καθοδήγηση.
“Η ιστορία επαναλαμβάνεται”, δήλωσε ο Julian Rimmer, έμπορος με έδρα το Λονδίνο στην Investec Bank Plc. «Την πρώτη φορά ως τραγωδία, στη συνέχεια ως φάρσα».