Την απόφαση να αποσύρει τις τροπολογίες για την κήρυξη απεργίας, για την αποζημίωση από εργατικά ατυχήματα και την εργασία του προσωπικού των ΚΤΕΛ από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής πήρε η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή τους. Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από συνδικάτα και το ΚΚΕ. Οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, λένε τώρα πηγές του υπουργείου, αναφέρει το in.gr.
Ειδικότερα, την Τρίτη προβλεπόταν να συζητηθούν οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με:
Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων
Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη
Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα γίνει καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να τις αποσύρει.
Έντονες αντιδράσεις από Συνδικάτα
Λίγο μετά την κατάθεση των τροπολογιών το απόγευμα, οι αντιδράσεις από συνδικάτα και το ΚΚΕ ήταν σφοδρές.
Άμεση η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ που προκήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας για την Τρίτη, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου καταδικάζοντας «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
«Το απόγευμα της Δευτέρας 4/12 η Kυβέρνηση έφερε, κατά την πάγια τακτική της, εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο, τη σχετική τροπολογία που συμφώνησε με τους Θεσμούς στα κρυφά και ερήμην των εργαζομένων, με σκοπό να ψηφιστεί από την Βουλή την Τρίτη 5/12!» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα!» αλλά και ότι μέσω της τροπολογίας «κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, καθώς περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη».
«Η σπουδή της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιδημοκρατικών, αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, προδίδει την προσπάθειά της να αποφύγει όσο μπορεί την οργή του κόσμου της εργασίας και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων» τονίζει ακόμη η ΑΔΕΔΥ.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας «πολιτική ξετσιπωσιά και αθλιότητα» την τροπολογία της κυβέρνησης για «το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία» καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, με αποκορύφωμα την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.
Υπ.Εργασίας: Θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.
Μάλιστα προσθέτουν ότι με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τι προέβλεπε η τροπολογία για τις απεργίες
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία επρόκειτο να ψηφιστεί αύριο, προέβλεπε πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ με τον ισχύοντα νόμο απαιτείτο μόλις το 20%.
Ειδικά, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης».