Tην Πέμπτη, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει στη δεύτερη ψηφοφορία ποιες τελικά διατάξεις του Συντάγματος θα παραπεμφθούν και με ποια πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, καθώς όσες προτάσεις συγκεντρώσουν τώρα τουλάχιστον 180 ψήφους θα χρειάζονται στην επόμενη φάση απλή πλειοψηφία 151 και το αντίστροφο.
Με βάση τα παραπάνω, το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το άρθρο 32 του Συντάγματος σχετικά με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλήςκαι την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, η επίμαχη διάταξη συγκέντρωσε με τις ψήφους της ΝΔ υπεραυξημένη πλειοψηφία 221 ψήφων, κάτι που ουσιαστικά λύνει τα χέρια της επόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα προκύψει από τις εκλογές που μεσολαβούν ώστε να αναθεωρήσει το άρθρο 32, προσδιορίζοντας το περιεχόμενό του με βάση τη δική του πρόταση.
Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκλίνουν στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα από τη διάλυση της Βουλής, διαφωνούν ως προς τη μεθοδολογία, καθώς στην Πειραιώς θέλουν εκλογή από τη Βουλή μέσα από τρεις ψηφοφορίες (200-180-151), ενώ στην Κουμουνδούρου επιμένουν στις έξι διαδοχικές ψηφοφορίες, μία ανά μήνα, και εάν δεν καρποφορήσουν, τότε άμεση εκλογή από τον λαό.
Ομως η πρότασή του για αναθεώρηση του σχετικού άρθρου 30 παρ. 1 για τη δυνατότητα απευθείας εκλογής από τον λαό δεν πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία (συγκέντρωσε 148 ψήφους) και άρα έχει τεθεί εκτός της αναθεωρητέας ατζέντας, εξέλιξη που διαμορφώνει νέα δεδομένα.
Στη ΝΔ μάλιστα εκτιμούν ότι δεν ήταν τυχαία η απόρριψή του και αναμένουν με ενδιαφέρον τι στάση θα τηρήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές στη δεύτερη ψηφοφορία, υπονοώντας ότι ενδέχεται να μη στηρίξουν όλοι την πρότασή τους για το άρθρο 32, ώστε να μη συγκεντρώσει και πάλι αυξημένη πλειοψηφία και άρα η επόμενη Βουλή να μην μπορεί εύκολα να το αλλάξει κατά το δοκούν (θα χρειάζεται 180 ψήφους).
Αν και το σενάριο αυτό μοιάζει απίθανο, λόγω των πολιτικών επιπτώσεων που θα έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ δεν το αποκλείουν, καθώς σχετίζεται με τις προεδρικές εκλογές του 2020και τυχόν επιδιώξεις εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα για νέες εκλογές (το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης»).
Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή οδεύει προς την αποφασιστική ψηφοφορία έχοντας ως δεδομένο ότι σημαντικά άρθρα του Συντάγματος, όπως το 16 που έχει να κάνει με την Παιδεία δεν θα αναθεωρηθούν.