Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Μελέτιος Α. Δημόπουλος τιμήθηκε με την ανώτερη διάκριση της Παγκόσμιας Κοινότητας που ασχολείται με το Πολλαπλό Μυέλωμα, το διεθνές βραβείο «Waldenström Award». Το βραβείο απονεμήθηκε την Πέμπτη 2 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Πολλαπλό Μυέλωμα που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας 1-5/3/2017.
Το διεθνές βραβείο «Waldenström Award» απονέμεται από την Παγκόσμια Εταιρεία του Πολλαπλού Μυελώματος και δίνεται από το 1989 κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Πολλαπλό Μυέλωμα κάθε δύο χρόνια.
Το βραβείο αυτό απονέμεται σε εξαιρετικούς ερευνητές/ιατρούς σε αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στον τομέα του Πολλαπλού Μυελώματος. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Σουηδό Καθηγητή Jan Waldenström, που θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους στη θεραπεία των αιματολογικών καρκίνων.
Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος επιλέγει δυο υποψηφίους και οι 4 υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους υποβάλλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα για την τελική επιλογή από ομάδα 19 εκλεκτόρων, που αποτελείται από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στην έρευνα για το Πολλαπλούν Μυέλωμα.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο του Πολλαπλού Μυελώματος γίνεται κάθε δυο χρόνια. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την κατανόηση της βιολογίας της νόσου, τις εξελίξεις στην εργαστηριακή της διερεύνηση και κυρίως στις νεότερες θεραπευτικές επιλογές. Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια σοβαρή νεοπλασματική νόσος του αίματος, Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπισή του με οκτώ εγκρίσεις νέων φαρμάκων, οι πέντε την τελευταία διετία. Αυτή η επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου έχει οδηγήσει σε μακρές επιβιώσεις και σε πολλούς ασθενείς η νόσος έχει μετατραπεί σε χρόνια πάθηση. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Νέου Δελχί έγινε αναφορά σε σημαντικές νέες κλινικές δοκιμές που πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν στην έγκριση και άλλων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου στο δρόμο προς την ίαση.
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος στην ομιλία του, μετά την απονομή του βραβείου, αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στη θεραπευτική του πολλαπλού μυελώματος και ταξίδεψε τους σύνεδρους στην προσωπική του συμβολή στις εξελίξεις αυτές. Από την εποχή που ήταν νέος ιατρός στο Χιούστον του Τέξας και μελέτησε το ρόλο της LDH σαν δείκτη επιβίωσης για τους ασθενείς (η LDH αποτελεί τώρα τμήμα της σταδιοποίησης της νόσου) και τη συμβολή του στην ανάδειξη της μαγνητικής τομογραφίας σαν όπλο στη διάγνωση της έκτασης του νοσήματος μέχρι την εποχή που επέστρεψε στην Ελλάδα και από τη χώρα μας πρωτοστάτησε στις κλινικές μελέτες που οδήγησαν σε έγκριση των περισσοτέρων νέων φαρμάκων και συνδυασμών τους για τη θεραπεία του μυελώματος, όπως τη λεναλιδομίδη, την πομαλιδομίδη, την ελοτουζουμάβη, την καρφιλζομίδη και τη δαρατουμουμάβη.
Επίσης, ο Καθηγητής ανέπτυξε τον τρόπο που οδηγήθηκε στη δημιουργία θεραπευτικών σχημάτων που αποτελούν σήμερα τη θεραπεία επιλογής για άλλα πλασματοκυτταρικά νεοπλάσματα όπως η μακροσφαιριναιμία του Waldenstrom (σχήμα DRC) και η συστηματική αμυλοείδωση. Οι 2000 περίπου παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν με θέρμη τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη διάγνωση και θεραπεία όχι μόνο του πολλαπλού μυελώματος αλλά και των άλλων πλασματοκυτταρικών νεοπλασμάτων.
Προηγούμενοι Νικητές του Βραβείου ήταν
1989 Daniel Bergsagel (University of Toronto, ON, Canada) – απεβίωσε (25/4/1925 – 20/10/2007)
1991 Robert Kyle (Mayo Clinic, Rochester, MN, USA)
1993 Sydney E. Salmon (University of Arizona College of Medicine, Tucson, AZ, USA) – απεβίωσε (8/5/1936 – 6/10/1999)
1995 Michael Potter (National Cancer Institute, National Institute of Health, Bethesda, MD, USA) – απεβίωσε (27/2/1924 – 18/6/2013)
1997 Raymond Alexanian (MD Anderson Cancer Center, University of Texas, Houston, TX, USA)
1999 Bart Barlogie (Myeloma Institute University of Arkansas, Little Rock, AR, USA)
2001 Hakan Mellstedt (Karolinska Institute and Karolinska University Hospital, Stockholm, Sweden)
2003 Kenneth C. Anderson (Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, Boston, MA, USA)
2005 Jean-Luc Harousseau (Service d’Hématologie Clinique, CHU Hotel-Dieu, Nantes, France)
2007 Jesus San Miguel (University of Salamanca, Salamanca, Spain)
2009 Brian GM Durie (Samuel Oschin Cancer Center, Los Angeles, CA, USA)
2011 Walter Michael Kuehl (National Cancer Institute, Bethesda, MD, USA)
2013 Nikhil Munshi (Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, Boston, MA, USA)
2015 Michel Attal (Purpan University Hospital, Toulouse, France)