Επιτάχυνση των εξελίξεων φέρνει το σοκ του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Τα επόμενο ορόσημο είναι η συνεδρίαση του Euro Working Group στις 8 Ιουνίου όπου θα φανεί αν η Αθήνα θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη λύση από αυτή που απέρριψε την Δευτέρα.
O Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Eurogroup της Δευτέρας, συνειδητοποίησε ότι οι δανειστές δεν είχαν καμία πρόθεση να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και κατανόησε ότι εάν αποδέχονταν τις προτάσεις τους θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό, αναφέρει το parapolitika.
Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να υποστήριξε κατά τη διάρκεια του Eurogroup ότι δεν μπορεί να δεχθεί τις προτάσεις που κατέθεσε ο ESM και είχαν την απόλυτη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι εάν το πράξει θα συμβάλλει στη δημιουργία μίας «τεράστιας πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα».
Η ένταση ήταν εμφανής σε όλη τη συζήτηση, με τον Ιταλό, τον Γάλλο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι χειμαρρώδεις για το ναυάγιο. Τελικά η Ελλάδα, μετά από συνεννόηση του υπουργού Οικονομικών με τον Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε να βάλει βέτο στο δεύτερο draft και έτσι έληξε η συνεδρίαση.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης που εξασφάλισε αποκλειστικά το Euro2day.gr αποκαλύπτουν ότι η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, ότι οι συζητήσεις για το χρέος κατέληξαν σε ναυάγιο, ότι ο κ. Τόμσεν αρνήθηκε όλες τις πιθανές λύσεις και έσπρωχνε τα πράγματα προς τον συνήθη αστερίσκο: ναι στην εκταμίευση αλλά όχι στη βιωσιμότητα του χρέους. Προκύπτει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα κάνει υποχωρήσεις και δεν δέχεται τίποτα πέραν της απόφασης του 2016.
Η άρνηση Σόιμπλε να δώσει μια ικανοποιητική διατύπωση για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους (εφαρμογής ούτως ή άλλως από το Σεπτέμβριο του 2018) η οποία θα ξεκλείδωνε την αλληλουχία της πλήρους εισόδου του ΔΝΤ, του QE και των αγορών προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση η οποία είχε προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη με πανηγυρικές δηλώσεις (γραβάτα κλπ.) ήδη από την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Παρά τη στήριξη από την Γαλλία και το δίδυμο Μακρόν-Λεμέρ το κλίμα που ακόμη εκπέμπεται από το Βερολίνο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε παραμένει αμετακίνητος στην πρόταση της Δευτέρας.
Βέβαια αναδίπλωση είχαμε χθες από τον Πρωθυπουργό και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που δήλωσε ότι η πρόταση (ESM-Σόιμπλε) είναι μία καλή βάση συζήτησης! Φαίνεται δηλαδή πως τώρα δεν βλέπουν πιθανή πολιτική κρίση.
Φυσικά το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι ήταν αυτό που έκανε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μία στροφή 180 μοιρών.
Διόλου «φιλικό» Eurogroup
Οι κυβερνητικοί παράγοντες, παρά την ξεκάθαρη αποτυχία στη συνεδρίαση του Eurogroup, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι παρά τις διαφωνίες το όλο κλίμα ήταν κλίμα συναίνεσης, αλλά ως φαίνεται ή δεν κατανόησαν τι συνέβαινε ή ήθελαν απλά να καθησυχάσουν όσους έχουν ακόμη… ψευδαισθήσεις.
Το πόσο «μη φιλικό» προς την Ελλάδα ήταν το Eurogroup αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, ο οποίος όχι μόνο εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί δεν υπήρξε κάποια τελική συμφωνία -σε ένα από τα τρία προσχέδια που κατατέθηκαν από τον Γ. Ντάισελμπλουμ- αλλά ξεκαθάρισε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια καλύτερη πρόταση και ως εκ τούτου, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρήσει και το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μάλλον θα αποβεί άκαρπο.
Οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το Π. Τόμσεν, κάτι το οποίο πάντως υπάρχει και ως βασική προϋπόθεση στο Μνημόνιο του ΔΝΤ (το οποίο αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» πριν αρκετές εβδομάδες), ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θέλει εκ των προτέρων απόλυτη νομική κάλυψη για την εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. Το ΔΝΤ με αυτόν τον τρόπο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, προκειμένου να μην υπάρξουν ακυρώσεις ανάλογες με αυτές που έχουν γίνει στο παρελθόν.
Ενστάσεις, όμως, εξακολουθεί να έχει το Ταμείο και αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς απαιτεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επαναφοράς τους.